Fødevareminister Dan Jørgensen (S) har fremsendt en undersøgelse af slagmærker hos svin til Folketingets Fødevareudvalg.

Undersøgelsen viser, at 99,268 procent af svinene slagtes uden anmærkninger om hudlæsioner af nogen art, og, at 0,007 procent af svinene havde hudlæsioner, som skyldtes "menneskepåførte slag". Undersøgelsen viser desuden et fald i forekomsten af slagmærker fra 2013 til 2014.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Forekomsten er faldet fra cirka otte tilfælde pr. 100.000 slagtede svin til cirka syv tilfælde pr. 100.000 slagtede svin. Ifølge Landbrug & Fødevarer blev der i 2014 slagtet 18.276.064 slagtesvin i Danmark. Det svarer til, at knap 1300 af dem vil have haft hudlæsioner.

Kan undgås

Endelig peger undersøgelsen på, at cirka 75 procent af slagmærkerne kan undgås, hvis en række forhold i besætningerne ændres, eksempelvis hvis der ikke anvendes drivstave, men kun drivbræt i forbindelse med uddrivning af dyrene, og hvis brug af tatoveringshammer ophører:

- På denne baggrund vil jeg undersøge muligheden for at iværksætte initiativer til at formindske omfanget af slagmærker yderligere med udgangspunkt i de muligheder, som rapporten anviser, siger Dan Jørgensen.