De økologiske køer rundt omkring i landet viser deres bedste dansetrin frem på søndag den 19. april, hvor 75 gårde inviterer til Økodag. I anledning af Ø-mærkets 25-års fødselsdag deltager H.K.H. Kronprinsesse Mary i år i den officielle åbning af Økodag på gården Bækkenstoft i Kirke Hyllinge på Sjælland sammen med fødevareminister Dan Jørgensen. Økodag arrangeres af Økologisk Landsforening og de økologiske mejerier.

Slip køerne fri

- Siden Ø-mærkets fødsel har den økologiske mælkeproduktion været et stærkt lokomotiv for økologiens udvikling i Danmark. Hver tredje liter mælk, som bliver solgt i Danmark i dag, er mærket med det røde Ø, og det er stærkt medvirkende til, at vi kan kalde os verdens førende økologi-nation, siger Per Kølster, formand for Økologisk Landsforening og understreger, at danskerne er med til at slippe køerne fri, når de lægger økologisk mælk i indkøbskurven.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

- De mange tusinde gæster, som deltager i Økodag, får med egne øjne at se, hvilken forskel de gør, når de køber øko-mælk. Køernes kåde forårsløb, når de bliver lukket ud på marken i det fri, er et af de mest smittende og livsbekræftende syn. Det er en festdag for både køer og mennesker, siger Per Kølster.

Alle økologiske køer kommer ud på græs i sommerhalvåret fra april til november, mens 16 procent af de ikke-økologiske køer kommer ud af stalden.

Oplev, hvor øko-mælken kommer fra

Det populære syn af de dansende øko-køer tiltrak sidste år hele 193.000 gæster til Økodag.

- Økodag er en mulighed for forældre og bedsteforældre til at vise deres børn og børnebørn, hvor den økologiske mælk kommer fra. Det er en rigtig hyggelig og sjov dag for hele familien, hvor økologi bliver levende og nærværende, og hvor man får et førstehåndsindtryk af, hvordan økologiske landmænd driver et landbrug med stor respekt for dyrene og naturen, siger Birgitte Nygaard, projektleder i Økologisk Landsforening.

Hvilke gårde der holder Økodag

Find dine lokale Økodag-værter på www.økodag.dk og læs mere om, hvad der sker på de enkelte gårde. Gårdene holder åbent mellem kl. 10 og 14 den 19. april, og stalddørene slås op præcis kl. 12 over hele landet.