Abonnementsartikel

Joskin kunne i 2014 fejre 46 års jubilæum med indvielse af 20.000 nye kvadratmeter fabrik på hovedkvarteret i Soumagne i Belgien.

Maskinbladet, Belgien

I 1968 startede Viktor Joskin en maskinstation op i den Belgiske by Soumagne. Han havde næppe regnet med, at fordi han ikke kunne finde en gyllevogn på markedet der levede op til de krav han satte, ville gøre ham til ejer af én af de største vogn- og gyllevognsproducenter i Europa over 30 år senere.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Men netop på gylleområdet, manglede Viktor Joskin en ordentligt gyllevogn, og derfor startede han i 1984 produktion af den første Joskin gyllevogn, og det blev startskuddet til den produktion vi i dag kender fra Belgiske Joskin.

Allerede i slutningen af 1970'erne stoppede Viktor med maskinstationen og startede i stedet en maskinforretning op. Her fik han forhandling af Fendt og Massey Ferguson samt importen af en række andre redskabsmærker, blandt andet danske Hardi til Belgien.

I de første mange år startede han produktionen op af gyllevogne sammen med maskinforretningen, og også produktion af vogne fulgt ret kort tid efter.

I starten af 90'erne var der tre afdelinger af maskinforretningen, men da Joskins gyllevogne og vognprogram blev mere og mere populært i Belgien, så valgte Viktor at skære ned på maskinforretningen.

Dermed blev to afdelinger solgt fra, og forhandlingen af Massey Ferguson blev også stoppet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Den dag i dag er der stadig 15 mand ansat i maskinforretningen, som stadig er Fendt forhandler, samt import af blandt andet Hardi, Strautmann, Krone, Quicke, Sulky samt Moonsem.

Brancheerfaring

I dag er Joskin en familievirksomhed, hvor sønnen Didier og datteren Murielle Joskin har deres daglig dag i produktionen og i maskinforretningen.

- At jeg både har haft maskinstation og maskinforretningen, gør at vi har et stort kendskab til ikke bare kunder, men også til vores mange forhandlere, som bedre kan yde den service, som kunderne har behov for, fortalte Viktor Joskin, da Maskinbladet besøgte hovedkvarteret i Belgien i efteråret 2014 i forbindelse med produktionsvirksomhedens 30 års jubilæum.

Og netop service samt kvalitet, er to ting man går meget op i hos Joskin. Det betyder blandt andet, at man fremstiller mange komponenter selv, og i forhold til produktionsstørrelsen, så råder man over rigtig mange maskiner til produktion af vogne og gyllevogne.

Produktion flere steder

Produktprogrammet omfatter foruden vogne og gyllevogne også staldgødningsspredere, kreaturvogne samt redskaber til græsmarkpleje.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Produkterne eksporteres til 40 lande, og varetages af 211 forhandlere over hele verden.

Foruden i Stoumage, så foregår produktion af produkterne på fire øvrige adresser. I 1999 byggede man produktion i Polen i byen Trzcianka, hvor man i dag producerer de produkter, som fuldgalvaniseres: Kreaturvogne, halmvogne og redskaber til græsmarkpleje.

I 2002 startede man produktion op i Bourges Frankrig, som primært producerer maskinerne til det franske marked, som er den klart største kunde hos Joskin, da eksporten til Frankrig årligt står for 20 procent af omsætningen hos Joskin.

I Belgien har man foruden hovedkvarteret i Soumagne også for nyligt startede produktion op af blandt andet tanke til gyllevogne i den Belgiske by Andrimont, ikke langt fra Soumagne.

På hovedkvarteret i Soumagne blev man netop færdig med udvidelse af 20.000 kvadratmeter ved udgangen af 2014, hvor der både er sket udvidelse i produktions- og lagerområde.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Mere plads giver muligheder

Under de nye 20.000 kvadratmeter er der blandt andet bygget et fuldautomatisk lageranlæg for jern i 12 meters længde, som kan håndtere 2.000 ton i alt. Sammen med opbevaringen, arbejder to helt nye fuldautomatiske laserskære, som kan håndtere de store emner og skære i 50 millimeter tykt materiale. I alt arbejder der over 20 maskiner med forberedelse af de mange emner, og Joskin har altid været kendt for selv at lave mange del komponenter.

Joskin-fabrikken i Soumage håndterer årligt 12.000 ton stål til produktion af vogne og gyllevogne.

- Overordnet set, så er det faktisk kun aksler vi får fra underleverandør, og vi laver derfor rigtig meget selv på fabrikken. Sammen med det ekstra plads vi har fået bygget nu, så er vi klar til at yde en endnu højere standard, og vi har derfor til sæson 2015 lanceret tre års fabriksgaranti på alle produkter, fortæller Viktor Joskin.

Den høje standard lever fabrikken godt op til, da man eksempelvis opbevarer alle nye maskiner, som er klar til leveringen indedøres.

- I princippet kommer de nye maskiner først ud i virkeligheden, når de læsses på lastbilen og eksempelvis sendes til Danmark, fortæller Viktor Joskin og påpeger, at fabrikken altid sender et billede til den danske forhandler, når en maskine læsses.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Desuden sender vi altid en model af redskabet med chaufføren, som Joskin-kunden får med i handlen. Det er en sjov detalje, som vi er blevet ret så kendte på, fortæller Viktor Joskin.

30.000 gyllevogne

Den årlige produktion af vogne fordeler sig på 600 tipvogne og 150 afskubbervogne.

- Efter vi præsenterede Drakkar-konceptet i 2011 på Agritechnica, så er der stor fremgang i afskubbervogne, som er meget fleksible og derfor kan benyttes til rigtig mange formål, fortæller Viktor Joskin.

Han fortæller desuden, at markedet for vogne bygget af aluminium er ved at tage en interessant udvikling, især i Tyskland, men Joskin vil på nuværende tidspunkt ikke lancere letvægtsvogne på markedet.

Årligt producerer Joskin cirka 2.200 gyllevogne, og i 2013 leverede man gyllevogn nummer 30.000 til en sydtysk kunde.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Gyllevogn nummer 30.000 var en 4.000 liters Modulo2, og Joskins program af gyllevogne strækker sig fra 2.500 ton til 30.000 ton.

- Vi leverer gyllevogne til alle markeder, lige fra de små landmænd i Alperne i Schweiz til de store tidligere statslandbrug i det østlige Tyskland.