En landmand på Mors tilsætter et halmprodukt til grisenes foder, så han på den måde giver struktur i foderet uden at gå på kompromis med fodereffektiviteten.

Bertil Møller overtog i 2013 gården, hvor han årligt producerer cirka 15.000 slagtesvin - fra 30 kilo til 100 kilo. Staldene er ældre stalde, der er renoveret til storstier med sorteringsvægt.

Bertil Møller har tidligere produceret slagtesvin i andre staldsystemer, så han har erfaringer med både tør- og vådfoder til slagtesvin.

- For mig er ?rolls royce?-stalden nok den traditionelle sti med en langkrybbe til vådfodring, fortæller han.

Udfordringen hos Bertil Møller er i høj grad at finde balancen, hvor han på en og samme tid kan finmale kornet mere, så grisene får lettere ved at optage det og på den måde forbedre effektiviteten, men samtidig skal han undgå at dødeligheden stiger på grund af mavesår.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

- Jeg har forsøgt at gøre strukturen finere i foderet, men det medvirkede at flere grise døde af mavesår, fortæller Bertil Møller.

Dødeligheden lå på mellem 1,8 og 2,0 procent, hvilket ifølge Bertil Møller primært skyldes grise, der døde med mavesår. Det var altså ofte ikke grise, han behandlede på, inden de døde.

- Jeg fandt i samarbejde med Henning Bøndergaard fra firmaet Dansk dyrestimuli ud af, at jeg skulle forsøge at blande deres produkt Easy Way i foderet, fortæller Bertil Møller og fortsætter:

For Bertil Møller er det vigtigt, at vi ikke tegner et billede af, at Easy Way er et vidundermiddel lige meget hvad. Han mener, det er meget afhængig af staldsystemet.

- Hos mig har det hjulpet, men jeg er ikke sikker på, at det vil have en effekt i systemer med vådfodring, siger Bertil Møller.

Hans vurdering er, at det primært er i besætninger med tørfoder efter ædelyst, som kan få gavn af en tilsætning med Easy Way, da grisene ofte fordøjer foderet dårligt i de besætninger.

- Når man bruger vådfoder, kan grisene også fordøje mere groft foder, fordi væsken hjælper med til at gøre foderet letfordøjeligt, fortæller Bertil Møller.

Har du abonnement på bladet, kan artiklen desuden allerede nu læses ved at klikke her.