Abonnementsartikel

Er vintersæden kraftigt angrebet af havrerødsot kan omsåning være nødvendig. I marker der ligger på vippen er udbytteforventninger og omkostninger i eksisterende afgrøde ifht. ny afgrøde afgørende.

Der ses i år mere eller mindre udbredte angreb af havrerødsot i flere vinterbygmarker. I vinterhvede er symptomer på angreb også begyndt at blive synlige. Det skriver Landbrugsinfo.

Ved kraftige angreb af havrerødsot kan omsåning være nødvendig. Nedenfor er vist hvilke forventede udbytter af vinterbyg og vinterhvede, der skal til at gøre omsåning med vårbyg aktuel.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Vinterbyg er mest følsom for angreb og her kan regnes med fra 60-100 procent tab i de angrebne pletter. I hvede kan regnes med omkring 50 procent udbyttetab i de angrebne pletter. I vinterbyg vurderes de fleste symptomer nu at være synlige. I vinterhvede ses også symptomer i flere marker, men i de fleste hvedemarker er det endnu for tidligt at vurdere angrebsstyrken, da der først i de kommende uger vil fremkomme evt. symptomer.

Beslutningen vedrørende omsåning bør ske ud fra en sammenligning af:

- Økonomien i den eksisterende vintersædsafgrøde ved det forventede reducerede udbytteniveau med og under hensyntagen til udgifterne frem til høst

- Økonomien i at etablere en alternativ afgrøde ved forskellige udbytteniveauer.