Investeringer i landbruget skal gavne væksten og konkurrenceevnen for sektoren på langt sigt.

Regeringen vil investere 852 millioner kroner i mere miljøvenlige og moderne stalde.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Pengene kommer fra Landdistriktsprogrammet og kan bruges som tilskud til at renovere stalde eller bygge helt nye og grønne teknologier på bedrifterne. Alt efter projektet kan den enkelte landmand få op til 40 procent af projektets pris i støtte, og regeringen regner med, at det i alt vil give investeringer i landbruget for ca. 3,3 milliarder kroner og kan skabe 1.600 nye arbejdspladser i primærlandbruget, hertil kommer en betydelig afledt beskæftigelse i andre erhverv.

- Der er masser af investeringslyst derude, så jeg håber, at det her kan hjælpe til at få forløst noget mere af det potentiale, der er i landbruget, siger fødevareminister Dan Jørgensen (S).

- Danske landmænd skal konkurrere på at producere grønt og med et højt niveau af dyrevelfærd. Begge dele får vi mere af med de penge, vi i de kommende år vil skyde i landbruget, siger ministeren videre.

Mælkekvote

Samtidig kommer der en håndsrækning til de danske mælkeproducenter, der lige nu skylder EU ca. 195 millioner kroner. De penge kan nu afdrages rentefrit over tre år i stedet for at skulle falde på én gang. Dermed bliver der også mere at investere i vækst og arbejdspladser.

- De danske mælkeproducenter er toptunet til fremtiden, og det giver gode muligheder for vækst, at de nu kan producere frit i stedet for at være underlagt kvoter, siger Dan Jørgensen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Regeringen vil indkalde Folketingets partier til forhandlinger om landdistriktsprogrammet 2016-2018 snarest muligt.