De finske skovmaskiner fra Ponsse har for alvor fået fodfæste i de danske skove. Mærket forhandles på dansk grund af PH Trading i form af Per Hounsgaard, og han er bestemt godt tilfreds med den udvikling, Ponsse har gennemgået i Danmark.

- I denne vinter leveres Ponsse maskine nr. 50 på dansk grund. Det er meget positivt, og jeg kan ikke klage over efterspørgslen. Især ikke, når det ikke er brugte Ponsse maskiner, som indgår i handlen. Kunderne skifter alle væk fra fremmede mærker, så det er med til at øge vores markedsandel. Af omkring 200 aktive skovmaskiner i Danmark er cirka 25 procent fra Ponsse. Det er rimelig godt efter syv år på markedet, siger Per Hounsgaard.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Kun øje for Ponsse

Det kræver naturligvis en løbende udvikling med nye maskiner og detaljer for at fange og fastholde skovbranchens opmærksomhed. Derfor sendte Ponsse blandt andet den nye Scorpion skovningsmaskine på markedet, og allerede tilbage i juni i år blev den første leveret på dansk grund.

Nummer to fulgte efter for få uger siden, hvor købere var Himmerlands Maskinskovning og firmaets ejer Martin Kristiansen.

- Jeg så og prøvekørte den i Sverige i begyndelsen af året, og vi underskrev en aftale allerede på samme tur. Det er vores fjerde Ponsse maskine i firmaet, og det bliver den første, jeg selv skal køre, fortæller Martin Kristiansen.

Faktisk er han og hans medarbejdere blevet så begejstrede for Ponsse, at maskinparken udelukkende stammer fra den finske producent.

- Vi har haft et andet mærke repræsenteret i firmaet gennem 20 år, men de er gået i stå, og med Ponsse følger vi med udviklingen. Den nye Scorpion har flere ting indarbejdet, som ikke findes på andre mærker. Jeg var solgt med det samme, fortæller Martin Kristiansen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Uafhængige rammer

De elementer ved den nye Scorpion, som overbeviste ham, var blandt andet udsynet.

- Kranen er monteret på siden af førerhuset og tager ikke udsynet foran. Man kan skove 280 grader rundt, og der er ikke noget, som bliver skjult, siger Martin Kristiansen.

Kranen er Ponsses nyudviklede C50 kran med en rækkevidde på 10 meter. Med sig har den en helt speciel geometri og en unik gaffelbom, der bevæger sig over førerhuset. Fældehovedet er Ponsses H7, der er den største model i Scorpion-serien, og som dermed giver maskinen tilnavnet Scorpion King.

En anden feature, som var med til at overbevise Martin Kristiansen om en investering, er skovmaskinens stabilitet og nivellering. Maskinen er grundlæggende opbygget af tre rammer, hvor maskinens otte hjul er fordelt med fire på den forreste ramme og fire hjul på den bagerste ramme. Rammen i midten bærer førerhuset og kranen, og den løsning fungerer perfekt, mener Martin Kristiansen:

- Man mærker stort set ikke, at man kører gennem skovbunden. Centerstykket er helt stabilt, og de få rystelser påvirker ikke komforten negativt. Det er virkelig en dejlig oplevelse at arbejde med maskinen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Per Hounsgaard uddyber:

- Kranen er unik, men der er mange unikke elementer i det skjulte på maskinen. Den har en vægtfordeling for og bag, som er næsten 50/50, og det betyder meget for stabiliteten. Maskinen har desuden computerstyrede stabiliseringscylindre, og en gyro holder kabinen vandret. Samtidig er førerhuset en separat enhed i forhold til kranen, så rystelserne fra arbejdet med kranen overføres ikke til førerhuset.

Kvalitet er afgørende

Den nye Scorpion King er i skrivende stund allerede sendt på arbejde i Nordjylland, hvor den blandt andet skal bidrage til rydning af invasive træarter. Træet skal fældes og skæres ned til flis.

I det daglige udfører Himmerlands Maskinskovning "hele paletten" i form af udtynding og renafdrift.

- Vi kører hele året, og i mine 11 år som selvstændig har jeg aldrig holdt stille. Siden stormfaldet i 2005 har vi kørt på ren timeløn på alle opgaver. Det er den rigtige model for os, da det så ikke er os, der skal holde for, uanset om det er gode eller dårlige træer, vi skal arbejde med. Skovdyrkerforeningen følger naturligvis op på vores opgaver, og vi skal som ansvarlig skoventreprenør også selv reagere, hvis vi føler, vi brænder skovejerens penge af. Selv om vi har et tæt samarbejde, skal det ikke være en sovepude. Vi er ikke de billigste, men vi lever af at udføre kvalitet. Vi skal ikke gå på kompromis. Så vil jeg hellere lade opgaven lige, siger Martin Kristiansen.