Abonnementsartikel

Når der udføres sprøjtesyn, er der særligt tre områder, hvor teknikerne finder fejl - nemlig ved dyserne, ved manometret og ved pumpen.

Mange oplever, at det kan være en dyr affære at få synet en sprøjte. Men reelt er det ikke selvet synet, der koster - prisen på et syn er den samme, uanset sprøjtens alder. Men der kan være store variationer i klargøringsomkostningerne.

Efter at have udført en række sprøjtesyn i efteråret, er der særligt tre punkter, som skiller sig ud med typiske fejl og mangler. Det konstaterer produktkonsulent hos A. Flensborg i Herning, Leo Mortensen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Nye dyser

- Vi har set mange sprøjter, hvor dyserne er for slidte, til trods for at de kun er to år gamle. Mange kunder er ikke opmærksomme på, hvor hurtigt dyserne bliver slidt op. De må maksimalt afvige 10 procent, og jeg har set afvigelser på op til 55 procent, fortæller han.

Nyt manometer

Manometret skal være retvisende op til 10 bars tryk. Ikke alle manometre kan holde til et syn.

- Det er godt at have det liggende, og skulle man ikke have fået købt et nyt, så har vi flere forskellige modeller liggende i synsbilen, i tilfælde af, at det gamle manometer ikke holder, når vi syner sprøjten, forklarer Leo Mortensen

Pumpen

Den sidste typiske fejl på ældre sprøjter er pumpens evne til at holde trykket ensartet. Derfor er det vigtigt, at pumpen er i stand til både at suge og give tryk uden, at der er falsk luft. Membraner og ventiler i en pumpe er sliddele, og de skal derfor skiftes med jævne mellemrum for at give en god sprøjtning.

Til flere sprøjtemærker kan der købes som et samlet pumpe-kit som indeholder alle de dele, der skal bruges til udskiftning

Artiklen fortsætter efter annoncen

Fælles gennemgang

Hos A. Flensborg anbefaler man desuden, at sprøjten gennemgås sammen med kunden i god tid før sprøjtesynet. Så kan man i fællesskab finde utætheder og slør. På den måde får man et overblik over, hvad der skal gøres før sprøjten kan synes. Og dermed har kunden en fornemmelse af, hvad det kommer til at koste at gøre sprøjten synsklar.

Selve synet

Leo Mortensen forklarer, at de hos A. Flensborg kommer ud til kunderne og udfører synet. Så slipper kunden for at skulle undvære sprøjten mere end højst nødvendig, og kunden kan desuden selv være med til at udføre sprøjtesynet, og dermed blive klogere på sin sprøjte

- Og husk: Med en nysynet sprøjte har man lettere ved at give den rette dossering. Og med de stadigt stigende priser på kemikalier er det en rigtig god forretning, at sprøjten altid er i god stand, slutter Leo Mortensen.