Abonnementsartikel

For mælkeproducent Gunnar Nørtoft Jensen gælder det om at indrette sig under de vilkår, han nu engang har - og så har han fundet ud af, at det koster dyrt, når samarbejdet med serviceorganisationerne ikke fungerer.

Gunnar Nørtoft Jensen har drevet Egholmgaard ved Tørring siden 1988, hvor han overtog bedriften efter sine forældre. Livet som selvstændig mælkeproducent har budt på både op- og nedture, men alligevel vil hverken han og konen Ulla, som har været medhjælpende hustru siden 1994, eller deres fire børn bytte tilværelsen på gården ud med noget andet.

Især de senere år har været drøje at komme igennem. Ulla og Gunnar Nørtoft Jensen glædede sig ellers over den udvikling, bedriften havde været igennem. Og med den nuværende stald, som blev bygget for 11 år siden, havde de sørget for at få det lavet, så deres hverdag blev så fleksibel og mindst arbejdskrævende som muligt, når de for det meste blot selv gik og passede bedriften.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Jeg troede egentlig først, det var en malkekarrusel, der skulle til, men så var jeg ude at prøve at malke i én, og der fandt jeg ud af, hvor hårdt det var, fortæller Gunnar Nørtoft Jensen.

Valget faldt derfor på malkerobotter. Netop for at undgå det opslidende og ensartede malkearbejde. Allerede fra starten havde Gunnar Nørtoft Jensen en idé om, at de nok ikke ville spare så meget tid, selvom de valgte malkerobotter. Det blev dog først for alvor slemt, da servicen - eller manglen på samme - af de fire Liberty-robotter blev overtaget af et andet firma.

Den mangelfulde service gjorde ifølge Gunnar Nørtoft Jensen, at robotterne ikke fungerede optimalt - og at der dagligt var en til to timers ekstra arbejde. Et af de store problemer var, at defekte sensorer medførte, at køerne kom i klemme. De mange alarmer gjorde, at sammenhængende nattesøvn var en by i Rusland.

I 2010 blev robotterne skiftet ud med tre Lely-robotter. Et valg Gunnar Nørtoft Jensen ikke har fortrudt et sekund. For endelig har han fået glæde af de fordele, der følger med at have malkerobotter.

Læs mere i Bovi

Læs mere om bedriften, og hvordan malkerobtterne fungerer i dagligdagen på Egholmgaard i den nyeste udgave af Bovi, der udkommer fredag den 20. marts.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Har du abonnement på bladet kan artiklen allerede nu læses på www.bovi.dk. Ikke-abonnenter kan også læse artiklen på hjemmesiden ved at købe adgang til artiklen - klik her. Der kan bestilles abonnement på www.bovi.dk eller 7620 7970.