Godt 150 var mødt op til generalforsamlingen hos Kolding Herreds Landbrugsforening onsdag den 11. marts i Kolding.

Der blev i løbet af aftenen talt meget om blandt andet overimplementering af EU-regler, manglende Ruslands-eksport og faldende priser på mælk og svinekød, og KHL-formand Thomas Hansen havde i perioder den mere alvorlige mine på, da han aflagde sin formandsberetning:

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Optimal gødskning

- I Danmark fødes en gris og produceres 165 liter mælk hvert sekundet døgnet rundt. Vi producerer nødvendige fødevarer, men alligevel kniber det med indtjeningen for erhvervet. Vi har bibeholdt produktionsmængden siden 1990, selvom vi i samme periode har nedbragt blandt andet ammoniaktabet til omgivelserne og nedbragt både kvælstof- og fosforoverskuddet kraftigt.

Den danske landmand er dygtig, og derfor er det mærkeligt at forholde sig til, at for eksempel mulighed for optimal gødskning i Danmark ville kunne øge landbrugsproduktionen og skabe 4.000 jobs, sagde formanden. Et regneeksempel fra hans egen gård viser, at han vil kunne opnå en årlig nettogevinst på Højgaard på cirka 450.000 kroner, hvis han fik lov til at gødske optimalt.

Kan vi undvære Landbrug & Fødevarer?

Som medlem af Kolding Herreds Landbrugsforening betaler man også kontingent til landbrugets paraplyorganisation, Landbrug & Fødevarer. Kontingentet er steget fra 2014 til 2015, hvilket har affødt megen diskussion, og Thomas Hansen udtrykte ønske om, at Landbrug & Fødevarers nye direktør, den tidligere fødevareminister Karin Hækkerup, formår at få "vendt skuden".

- Landbrug & Fødevarer yder en stor indsats for landbrugserhvervet og arbejder for at skabe bedre rammevilkår og indtjening for erhvervet ? blandt andet ved at forsøge at få banker og realkreditinstitutioner til at genvinde tiltroen til erhvervets fremtid. Men kan vi undvære Landbrug & Fødevarer som brancheorganisation, spurgte Thomas Hansen. Medlemmerne fik lov at svare ham via en hurtig SMS-afstemning, og det viste sig, at 12 procent svarede ja og 88 svarede nej til formandens spørgsmål. Formanden kunne oplyse, at en halv snes landmænd meldte sig ud af KHL i 2014 på grund af utilfredshed med Landbrug & Fødevarer.

Under beretningen fik Thomas Hansen og KHL på lignende vis med hurtig elektronisk afstemning svar på spørgsmålet: "Er KHL markant nok politisk?" Svaret fra medlemmerne var 61,7 pct. ja, mens 38,3 pct. stemte nej. En pæn del af landets landmænd er spændt meget hårdt for økonomisk. I begyndelsen af 2014 var bedre afregningspriser end de nuværende på både mælk og svin med til at holde gejsten oppe hos landmændene. Siden raslede priserne på svinekød og mælk ned, og prognoserne er dårlige og forudser negative driftsresultater for de fleste typer af landbrugsbedrifter i 2015.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Økonomi

KHL's direktør Niels Peter Madsen kunne fortælle, at KHLs medlemmer er økonomisk set meget forskelligt stillede. De gennemsnitlige resultater for landbrugskunderne levede ikke helt op til det ventede i 2014, men der er dog en stor kundegruppe, der tjener gode penge. Forskellene i indtjening medlemmerne imellem er meget stor

Niels Peter Madsen kunne konstatere, at KHL med godt 70 ansatte har præsteret et årsresultat på 258.000 kroner på baggrund af en omsætning på 43,8 mio. kroner, og at resultatet er som budgetteret. KHL har set over mange år været præget at stabilitet. På trods af at der bliver færre og færre landbrug fra dag til dag, er medlemstallet næsten konstant: 809 nu mod 814 for et år siden og ligeledes 814 for 13 år siden, da landbrugsforeningernes medlemsgrundlag var cirka dobbelt så stort som nu. Medlemstallene fik følgende ord med på vejen fra Thomas Hansen:

- Vi har evnet at tiltrække yderligere medlemmer fra et større område. Det ser jeg som en anerkendelse af det arbejde, der bliver gjort både politisk og rådgivningsmæssigt i KHL, sagde formanden for den 146 år gamle landboforening, som trods alderen lever og har det godt.