Abonnementsartikel

Med ZA-V serien af lifthængte gødningsspredere tilbyder Amazone deres kunder en fleksibel gødningsspreder med overskuelig teknik og stor kapacitet.

I 2014 kunne Amazone fejre, at virksomheden siden introduktionen af ZA centrifugalgødningssprederen i 1958, har produceret 750.000 enheder af netop den spreder. En spreder der som noget nyt i 1958 havde to spredetallerkner, og derved revolutionerede måden landmanden udspredte kunstgødning på.

I forlængelse af det jubilæum løftet Amazone sløret for en ny serie af deres velkendte spreder på Sima 2015, nemlig ZA-V

Artiklen fortsætter efter annoncen

Mellemklasse spreder

Amazone betegner selv ZA-V serien som en mellemklasse spreder der henvender sig bredt. Sprederen bygger på det velkendte princip med en gødningstank delt i to halvdele med udløb til hver sin spredetallerken. Hele gødningstanken er presset ud af én metalplade, hvilket reducerer skarpe hjørner og kanter, hvor der eventuelt kan ophobe sig gødningsrester. Det princip har siden 1958 været det samme i ZA gødningssprederen.

ZA-V sprederserien fås i to grundmodeller, som adskiller sig i bredden på selve maskinen. Påfyldningsbredden i gødningstanken er 2,22 meter for 1.700 og 2.000 liter modellerne, mens bredden er 2,71 meter for henholdsvis 2.200, 2.700, 3.200 og 4.200 liter. Spredebredden for alle modeller i ZA-V serien er fra 10-36 meter, som opnås med tre sæt spredetallerkner, som skiftes alt efter ønsket arbejdsbredde.

Skånsom svingtur

Amazone sprederen ZA-V kan levere op til 6,4 kilogram gødning pr sekund. Omregnet betyder det, at med 27 meters arbejdsbredde og 12 km/t kan doserer over 700 kg/ha.

Gødningen leveres meget tæt på centrum af hver spredetallerken. Hver tallerken har to spredeplader henholdsvis en kort og en lang. Gødningen accelereres ud langs disse to plader, og denne behandling af gødningen sammenfatter Amazone i Soft Ballistic System Pro. De to spredeplader har hver deres vinkel i forhold til vandret og derved kastes gødningen ud i to vifter fra samme tallerken.

Kantspredning med Limiter V+

Når der skal spredes gødning ud mod markskel kan ZA-V udstyres med en elektronisk betjent begrænser plade. Pladen, som består af lameller i forskellige højder, kan ved hjælp af et elektrisk stempel sænkes helt eller delvist ned i spredeviften af gødning. Da nogle lameller er højere end andre vil den første del af lamellerne kun begrænse gødningen fra den øverste vifte ? den gødning som bliver leveret af den lange spredeplade på hver tallerken. Sænkes Limiter V+ helt til nederste position vil begge vifter af gødning blive begrænset. På den måde kan traktorføreren nemt fra kabinen ændre spredemønstret ud mod et markskel, mens udbringningen fortsætter. Ud over positionen op og ned kan Limiter V+ også flyttes langs med omkredsen af spredetallerknen. Dette foregår manuelt med et kliksystem.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Elektronik

ZA-V serien leveres standard med en ISOBUS og kan derved betjenes med blandt andet Amazones Amatron 3 computer eller traktorens egen ISOBUS-terminal.

På den måde er der blandt andet også mulighed for at udstyre sprederen med sektionsafblænding, som minimerer overlap i kiler og i kørsel ind og ud af forageren.