Abonnementsartikel

- Vi må afbureaukratisere det kriminaliserende tilsynssystem. Vi bliver nødt til at sætte en stopper for de ekspropriative tiltag, som regeringen lancerer, sagde Liberal Alliances ordfører under et samråd med fødevareministeren.

Ved et åbent samråd om regeringens landbrugspolitik onsdag eftermiddag kom Mette Bock fra Liberal Alliance med et voldsomt angreb på regeringen, efter at fødevareminister Dan Jørgensen (S) havde holdt sit indledende indlæg:

- Det var en klassisk socialdemokratisk tale. Der er oprettet nye puljer, som man kan dreje sin snabel hen mod og søge lidt hjælp som små plastre på såret. Der er lavet nye forbud, og ministeren slutter med at sige, at man gerne vil landbruget, og en god dyrevelfærd står ikke i modsætning til vækst i et stolt erhverv. Det sidste er jeg enig i, men jeg er uenig i at man hjælper landbruget på den lange bane. Det er dejligt at få små plastre på såret, når man er i en akut og livstruende krise, som det er tilfældet i store dele af landbruget, men det, der skal til, er at gå spadestikket dybere og ændre rammevilkårene, sagde Mette Bock.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Akut krise

Hun fortsatte med at understrege behovet for at kigge på gødskningsregler, og for at fjerne en række af de afgifter, der er pålagt landbruget.

- Vi må afbureaukratisere det kriminaliserende tilsynssystem. Vi bliver nødt til at sætte en stopper for de ekspropriative tiltag, som regeringen lancerer. Vi skal med andre ord langt mere i dybden for at skabe bæredygtige rammevilkår, så landbruget ikke kun kan overvinde en akut krise her og nu, men på lang sigt få en mulighed for at genvinde den stolthed, som et erhverv, som det danske landbrug har levet på i mange år, sagde Mette Bock blandt andet.

Hun understregede, at langt de fleste landmænd er selvstændige, selvejere og har en faglig stolthed, der ikke er gjort noget som helst for at genetablere ude hos landmændene:

- I stedet for myndigheder, som kriminaliserer det, som hårdtarbejdende mennesker til daglig har med at gøre, sluttede Mette Bock.

Skillelinie

Fødevareministeren takkede for Mette Bocks konstatering af, at han havde holdt en typisk socialdemokratisk tale:

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det er vel ikke så underligt, når ministeren er socialdemokrat. Til gengæld var det også et meget typisk Liberal Alliance svar - "uanset hvad godt, ministeren måtte gøre, er det ikke godt, hvis ikke det er skattelettelser og afregulering". Det er der, vi har en fuldstændig ideologisk klar skillelinie, svarede Dan Jørgensen, der dog afviste, at han ikke havde gjort nok for at tale fagets stolthed op.