Abonnementsartikel

Med to nye ottehjulede skovmaskiner er skoventreprenøren Brdr. Højrup A/S godt rustet til at rydde op i skovene.

I Hoverdal Plantage ved Spjald i Vestjylland ligger der stadig en masse væltede træer efter stormen Bodil i december 2013.

Men det tager tid at rydde op, også selv om der bliver arbejdet på højtryk med topmoderne maskiner i skoven.

Det er skoventreprenørfirmaet Brdr. Højrup A/S, der har entreprisen for Naturstyrelsen her i plantagen, og maskinførerne Lars Jespersen og Morten Weiland er i fuld gang med to nye skovmaskiner. Dels en John Deere1270E skovningsmaskine, dels en John Deere 1510E udkørselsmaskine.

Eneste i Danmark

Skovningsmaskinen er foreløbig den eneste af sin slags i Danmark, og begge de nye maskiner kører på otte ekstra brede hjul, som i kraft af den store trædeflade giver et lavt marktryk.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

- Vi har valgt at udstyre de to nye maskiner med 800 millimeter brede dæk, hvor standard ellers er 700, siger Keld Højrup, den ene af de to brødre bag skovfirmaet Brdr. Højrup A/S.

- For vi må ikke trykke skovbunden mere end 10 centimeter, og det er der heller ingen risiko for, at vi gør med den dækmontering - også selv om de seneste års våde vintre har gjort det vanskeligere at køre uden at ødelægge skovbunden, siger Keld Højrup.

Maskinfører på skovningsmaskinen er Lars Jespersen, og det er på hans anbefaling, at valget af den nye maskine faldt på John Deere.

LÆS RESTEN AF ARTIKLEN HER