Det er sjældent, at sælgere advarer mod stigende priser på det produkt, de sælger. Men helt usædvanligt peger direktør i Europas største leverandør af økologisk kød, Friland, nu på, at de markant stigende priser er udtryk for nogle store ubalancer.

I næste uge passerer tillæggene til virksomhedens økologiske leverandører således 16 kroner udover noteringen per kilo leveret kød. Det er ny rekord, men også et signal om, at udbuddet nu er langt under efterspørgslen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Frilands formål er at sikre vores leverandører så høj en pris som muligt for deres produkt. På kort sigt er det derfor positivt, at prisen på økologisk svinekød er blevet så høj, men på lang sigt er det ikke en sund udvikling. Det vidner om, at udbuddet er kommet så langt under efterspørgslen, at vi hver uge må sige nej til kunder, der vil købe økologisk kød. Hvis ikke udbuddet stiger, kan det på sigt få kunder til at vælge økologien fra, siger direktør i Friland, Henrik Biilmann.

Han peger på en række nye analyser fra danske detailkæder, Landbrug & Fødevarer samt Danmarks Statistik, der samstemmende peger på, at efterspørgslen efter økologisk kød, bliver fordoblet i de kommende år.

Stort potentiale

Derfor har Friland hårdt brug for nye leverandører af økologiske grise.

- Man kan godt kalde det et råb om hjælp. Både til landmænd, der har mod på at omlægge til økologisk produktion, men i høj grad også til bankerne, som ofte siger nej til at låne penge ud til omlægning til økologisk produktion. Der er nok fortsat en opfattelse af, at økologien er et lille og dermed risiko fyldt segment. Men der er et stort vækstpotentiale i lige præcis dette segment og dermed også en sund økonomi fremover, siger Henrik Biilmann.

Der er allerede nu en række slagtesvinestalde godkendt til økologi, som står tomme, og Frilands ansatte vil derfor i den kommende tid kontakte soholdere for at undersøge, om der er mulighed for at udvide produktionen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Jeg tror, at kapaciteten er udnyttet fuldt ud hos langt de fleste økologiske soholdere, men hvis der er nogen, som har mulighed for at udvide, vil vi meget gerne vide det og hjælpe hvis vi kan. Øget produktion hos eksisterende soholdere er jo den hurtigste måde at få flere slagtesvin, siger Henrik Biilmann.

Sammen med ledelsen og bestyrelsen i Friland har han nedsat en arbejdsgruppe, der skal komme med forslag til, hvordan interesserede landmænd kan hjælpes til at omlægge til økologisk produktion.

- Tallene viser tydeligt, at det er en god forretning, når først produktionen er omlagt til økologi. Det har været en stabil forretning gennem en årrække, og med de prognoser, vi har for salget i de kommende år, er jeg ikke i tvivl om, at det også fremover vil være en rigtig god forretning at være økologisksvineproducent. Det vil vi gerne gøre mere for at formidle til bankerne, siger Henrik Biilmann.

Han forventer, at Friland skal bruge minimum 1.000 ekstra økologiske grise om ugen for at følge med efterspørgslen.