Abonnementsartikel

Rytter Maskiner har fået importen af gylleudstyr fra hollandske Slootsmid, som arbejder med forholdsvis små skiveskær på deres gyllenedfældere til græsmarker.

Rytter Maskiner benyttede Agromek 2014 til at introducere flere interessante redskaber fra Slootsmid. Virksomheden har produceret gylleudstyr i mere en 25 år, og tilbyder i dag en bred vifte af redskaber fra gyllevogne over nedfældere og til gylleseparatorer.

Til nedfældning af gylle i græsmarker tilbyder Slootmid modellen SZB Standard, som er designet til mindre gyllevogne, og som leveres i arbejdsbredder på op til 7,92 meter. SZB Porfi 1 er til den professionelle bruger og kan leveres med en arbejdsbredde på op til 9,36 meter. Begge modeller har 18 centimeter imellem nedfælderskærene, og standardudstyret omfatter blandt andet automatisk luk for gyllen, når nedfælderen løftes.

- På begge nedfældertyper anvender Slootmid skiveskær til at åbne jorden, og et skær til at danne rillen, som gyllen placeres i. Skiveskærene har en diameter på enten 25 eller 30 centimeter. Grunden til de forholdsvis små skiver er, at skiver med en lille diameter kræver mindre tryk for at gå i jorden. Derfor kan vi holde en ensartet dybde og placere alt gyllen under jorden, hvor udnyttelsen er størst, siger Bjarne Rytter, Rytter Maskiner.

Uanset arbejdsbredden har de hollandske nedfældere en transportbrede på 2,75 meter, og under transport er de skarpe tallerkner gemt væk bag en sikkerhedsbom.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Til sort jord

Slootmid producere nedfældere til sort jord i bredder fra 2,75 meter og til 7,80 meter. Nedfælderne er galvaniserede og produceres i tre serier. SE Profi er en tobullet nedfælder med fjedretænder og arbejdsdybden indstilles enten ved hjælp af rørpakkevalsen bag på nedfælderen eller frontmonterede bærehjul. Tandafstanden er 25 centimeter og frihøjden i nedfælderen er 63 centimeter.

Gylle til majs

Den hollandske producent har også en nedfælder, som er designet til at sammenbygge med en majssåmaskine på programmet. SRB kaldes nedfælderen, og kan leveres til såmaskiner med seks, otte eller tolv rækker.

- Nedfælderen og såmaskine sammenbygges til en enhed, og gyllen placeres otte centimeter på begge sider af majsrækkerne. Der lukkes automatisk for gyllen, når nedfælderen løftes, og der kan placeres op til 50 ton gylle pr. hektar, siger Bjarne Rytter.

Slootmid producerer selv fordelere og kan levere tre forskelige typer med 11 til 60 udløb.