På den franske udstilling er den nye bom monteret på en Navigator 6000, og til trods for at bommen er 36 meter lang fylder den ikke meget, når den ligger sammenfoldet over den gule beholder.

- Det er ikke en tilfældighed, men noget som vi i designet af bommen har arbejdet målrettet på. Derfor ligger bommens tre led også skråt oven på hinanden. Det minimerer sprøjtens totalhøjde og giver en transportbredde på 2,55 meter. Den nye Delta Force bom er udviklet med henblik på Europa og bliver platformen for en nye serie af sprøjtebomme fra Hardi, forklarer Peter Dahl, Hardi International.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Foreløbig leveres bommen på 32, 33 og 36 meter og er designet til at skulle anvendes på trailersprøjterne Hardi Navigator og Commander. Men før den kan monteres på sidstnævnte, skal det ændres lidt på designet af tanken for at få plads til bommen.

Hydraulisk dæmpet

For at opnå maksimal stabilitet låses de to inderste led på den brede bom sammen, når bommen er foldet ud. En af de vigtigste nyheder i den nye bomkonstruktion er centerophænget, som danner grundlaget for stabiliteten i den nye bom. Kunden kan indstille bommen til at opføre sig lige fra trapezophængt og til pendulophængt. Indstillingen foretages på centralophænget og afhængig af de konkrete firhold kan kunden også vælge et miks af de to ophæng.

- For at dæmpe bommen er ophænget monteret med en hydraulisk dæmperfunktion, som minimerer risikoen for, at den berede bom går i selvsving og begynder at svinge frem og tilbage, forklarer Peter Dahl.

Stål og alu

Hovedparten af bommen er udført i stål, der er robotsvejst på den danske fabrik i Nr. Alslev. Afvigerleddet er udført i aluminium, og den nye bom kan naturligvis leveres med automatisk niveauregulering, som kan gå tre grader under vandret

Væskestrengen ligger beskyttet i selve bomkonstruktionen, og dyserne beskyttes af en "kofanger" foran på bommen. I bommen er der plads til at montere eksempelvis en sekundær væskestreng til pletbehandling.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Hardi tilbyder ikke individuel belysning af de enkelte dyser, men satser på LED-lys som oplyser området bag dyserne.

- Via tests med kameraer monteret på bommen ved vi, at der omkring bommen er en sprøjtetåge, der hurtigt vil minimere effekten af direkte belysning. Tågen sætter sig selvfølgelig også på LED-projektørerne, men alt andet lige er det nemmere at rengøre 5 projektører frem for 72 små dioder, siger Peter Dahl.