Der er næppe mange danskere, der ville føle det særligt betryggende, hvis politiet selv fik en forudbestemt del af de færdselsbøder, de med stor flid afleverer til bilisterne.

Der er næppe heller ret mange, der ville finde det i overensstemmelse med retsbevidstheden og retssikkerheden i et civiliseret samfund. Men det er ikke desto mindre, hvad danske landmænd må finde sig i.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det fortæller Jacob Jensen fra Venstre, der for et år siden spurgte fødevareminister Dan Jørgensen (S), hvor stor en del af de bøder, NaturErhvervstyrelsen opkræver hos landmændene, der ender i NaturErhvervstyrelsens egen kasse.

- Jeg har lige modtaget et supplerende svar fra Fødevareministeren - uden jeg har bedt om det. Af svaret fremgår det, at det oprindelige svar, hvor de sagde, at NaturErhvervsstyrelsens provenu var på 7 millioner kroner - svarende til 25 procent af det samlede træk, idet de resterende 75 procent går retur til EU. Nu er tallet rettet til 5,1 millioner kroner.

Ikke ligegyldigt

Jacob Jensen erkender over for Maskinbladet, at det ikke ligefrem er normalt, at en minister over et år efter det første svar af egen drift kommer med et ændret svar.

Samtidig understreger han, at det sådan set er ligegyldigt, om det er 7 millioner kroner eller 5 millioner kroner:

- Det er retssikkerhedsmæssigt bekymrende, at samme myndighed kan få en økonomiske gevinst ved at udstede bøder til befolkningen. Det går simpelthen ikke i et retssamfund. For mig virker det som om, at ministeren ikke kan se det problematiske i denne fremgangsmåde, fordi beløbet ikke er større. Han tager simpelthen ikke landmandens retssikkerhed alvorligt. Jeg har gentagne gange spurgt ministeren, om han ikke kan se, at det er et problem, at man har en myndighed, som får en del af de bøder, de selv udsteder til landmanden. Det, kan han ikke se, er et problem, siger Jacob Jensen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Skal laves om

Han ved ikke, om samme incitament for en myndighed gælder på andre områder af den danske statsforvaltning, men understreger, at er det tilfældet, vil det være et område, som en måske kommende borgerlig regering vil lave om:

- Fødevareerhvervet er i forvejen hårdt plaget af forskellige og meget komplicerede regler, og så gør det ikke tingene bedre, at man mødes af en myndighed, der har en økonomisk interesse i at udstede bøder til landmanden. Jeg mistænker ikke NaturErhvervsstyrelsen for at misbruge det til at putte penge i kassen - men den kunne gøre det. Og det er derfor, jag harcelerer over sagen. I en retsstat skal der være vandtætte skotter mellem dem, som udsteder en bøde, og dem, som får pengene i kassen, slutter Jacob Jensen.