Maskinbladet, Sima

John Deere har fået en af de eftertragtede guldmedaljer på den franske Sima-udstilling for producentens nye elektriske majssåmaskine med navnet ExactEmerge. Foruden den elektriske styring så er guldmedaljen blandt andet sikret på grund af det børste-bånd, som sørger for transport og placering af majskernerne i jorden.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Selve maskinen er elektrisk drevet fra traktoren PTO-udtag, hvor en generator sørger for at producer 56 volt spænding, som blandt andet forsyner to el-motorer på hver enkorns-enhed. Den ene motorsørger for at dreje den skive rundt, som samler majskerne op fra såkassen, hvor et vakuum-system sørger for at blæse majskerne til skiven. Nogle børster sørger for at sende én majskerne videre i systemet til et hjul, som trykker én majs kerne af gang videre til børste-båndet.

Faldehastigheden er afgørende

Transporten fra vakuumhuset og til jorden foregår ved hjælp af et børste-bånd. Børstebåndet er også elektrisk drevet, og det er her den anden elektriske motor er placeret på såenheden.

Børste-båndet er et langt bånd, som i en cirkelbevægelse sørger for at bringe majskerne til jorden i én bevægelse.

- Det smarte ved et børste-bånd er, at vi griber fat i majskerne og ikke slipper dem, før de er i jorden. Hvis man eksempelvis har to majskerner, som ikke er lige store og dermed ikke lige tunge, så vil de falde til jorden i forskellige hastigheder, og det kan give en upræcis såning, fortæller Julien Custoby, produktchef hos John Deere.

Børstebånden sørger desuden for at lægge majskernen i jorden, i stilstand, forstået på den måde, at majskernen ikke er i høj bevægelse, når den placeres i jorden.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Selv ved en arbejdshastighed på op til 18 kilometer i timen er det muligt, påpeger Julien Custoby.

Ved så høj en hastighed kan det være svært at holde en ensartet dybde på de enkelte såenheder.

- Derfor sørger maskinen automatisk for at holde samme tryk på hver såenhed. I stedet for at benytte en fjeder, så har vi valgt at udstyre maskinen med en form for akkumulator, som sørger for at holde tryk på hver såenhed ved at hæve eller sænke lufttrykket, som presser såenheden i jorden.

Erfaringer fra Amerika

John Deeres ExactEmerge er helt ny i Europa, men er kendt John Deere-teknik fra Amerika.

- Vi har nu kørt med teknikken i to i år i Amerika på maskiner fra 12 til 48 rækker og med ret gode erfaringer, forklarer Julien Custoby, som dermed også påpeger, at alle børnesygdomme gerne skulle være ryddet af vejen, når maskinen kommer til Europa.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Maskinen fremstilles også i Amerika - også de maskiner som kommer til Europa - og vi forventer, at vi kan leverer de første til foråret 2016. Størrelserne på såmaskinerne er stadig ukendte, men indtil videre vil det blive fra 8 til 16 rækker.

John Deere fortæller, at børstebåndet på såmaskinen forventer man at kan holde i cirka 5.000 hektar, som de første maskiner i Amerika allerede har kørt.

Indtil videre kan maskinen kun så majs og soja, men John Deere arbejder i øjeblikket på at udvikle maskinen til såning af roer, raps og solsikke.