Abonnementsartikel

Grimme Skandinavien i Rødkærsbro startede oprindeligt som Hylleberg med produktion af kartoffeloptagere trukket af heste. I dag sælges de røde, tyske Grimme-maskiner, som man fik importen af på en lidt speciel måde.

Da Grimme Skandinavien i Rødkærsbro fik importen af de tyske kartoffeloptagere fra Grimme - en familievirksomhed med Franz Grimme i spidsen - så skete det lidt ad bagvejen.

Det fortæller direktør for Grimme Skandinavien Michael Hylleberg.

Det var i slutningen af 1960?erne, hvor der faktisk allerede var en importør i Danmark.

- Der var en importør på Sjælland, der boede inde i København og sad der i en lejlighed og importerede Grimme-maskiner, fortæller Michael Hylleberg.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

- Vi sendte en telex - som det hed dengang - til fabrikken og spurgte, om vi kunne komme og besøge dem, og det blev planlagt, at man kørte der ned og besøgte dem. Om morgenen, da de skulle til at køre, lå der et svar fra Grimme på telex?en om, at det ikke var nødvendigt at komme forbi, for man havde allerede en importør i Danmark. Den valgte man at overse og satte sig ind i bilen til Tyskland og fik faktisk forhandlingen på det grundlag, siger Michael Hylleberg, der fortæller, at der forinden ikke havde været nogen kontakt, men at man havde set nogle demonstrationer.

- Det var lidt ad bagvejen, at man stak næsen indenfor, siger han.

Fra producent til importør

Når Grimme Skandinavien tilbage i 1969 kunne få importen på den baggrund, så skyldes det, at man i Tyskland kunne se, at forretningen lå inde med noget ekspertise inden for kartofler.

Grimme Skandinavien startede som en lokal smedje under navnet Hylleberg 100 meter længere nede ad vejen i forhold til den nuværende placering.

Det var i 1919 med Michaels farfar Chresten Hylleberg i spidsen.

- Han var handelsmand med et godt syn for nye ting, siger Michael Hylleberg, der fortæller, at man frem til slutningen af 1960?erne, hvor man fik Grimme-importen, producerede sine egne Hylleberg-kartoffeloptagere.

- Den type maskiner, han lavede, var langt foran sin tid, siger Michael Hylleberg om sin farfars maskiner, der blev solgt i store dele af verden.

Forretningen har altid været i familien.

Efter Chresten Hylleberg kom Michaels far Aksel Hylleberg til og hans broder Poul Hylleberg.

Skandinavien

I dag er det tredje generation, der står i spidsen for forretningen.

Ejerkredsen består af Michael Hylleberg, fætteren Heine Hylleberg, der er salgschef for udlandet samt Per Rasmussen, salgschef for Danmark, og Grimme-gruppen i Tyskand.

- I 2008 gennemfører vi et generationsskifte. Der viser det sig, at Grimmes forhandler i Sverige ikke fungerer godt nok. Ifølge Grimme er de ikke tæt nok på kunderne. Vi får tilbudt at overtage det svenske marked. Det vil man gerne, men for at stå stærkere, køber Grimme sig ind i Hylleberg. Så skifter vi navn fra 2009 til Grimme Skandinavien. I Danmark var vi kendt under Hylleberg, men kommer man til Sverige og skal sælge maskiner der under navnet Hylleberg, så virker det som om, der sidder en person eller et firma mellem Grimme og kunden. Vi vil gerne have direkte vej fra fabrikken til kunden - derfor skifter vi navn. Det har været godt, omend det var lidt sørgmodigt at sige farvel til familienavnet, siger Michael Hylleberg.

Udvidelsen til Sverige skete for at fremtidssikre forretningen.

- Vi fik Sverige i 2009, i 2010 får vi Finland med - igen fordi importøren ikke er tæt nok på kunderne, siger Michael Hylleberg, der fortæller, at den norske importør gør det godt, så der er man ikke endnu. Kun på brugtsiden.

Roer

Senest er man hos Grimme Skandinavien begyndt at fokusere på salget af Grimme roemaskiner.

- Grimme går i 2004 ind på roemarkedet. Det har været en god satsning, siger Michael Hylleberg.

Der ser salget af roeoptagere som et vigtigt fokusområde.

- Det er absolut et område, som vi forventer os meget af. Det er ikke for sjov, at Grimme har kastet penge i udviklingen af maskiner, siger Michael Hylleberg, som kalder Grimme Skandinavien for specialist inden for kartofler og roer og med tiden vil være full line inden for roer, som man er inden for kartofler.

I den forbindelse har man blandt andet ansat en sælger, der skal stå for salget af roemaskiner på både det svenske og danske marked og få solgt de brugte - et salg der går rigtig godt.

Kartoffelmaskinerne fylder dog stadig mest i forretningen, der udover roemaskiner også tæller det største reservedelslager uden for Grimme-fabrikken i Tyskland og køle- og ventilationssystemer fra AgroVent.

Og en gang i mellem kommer der en kunde ind i butikken, som vil have en reservedel til en gammel Hylleberg-maskine.

Så bliver der jublet i forretningen over, at de gamle maskiner stadig kører rundt der ude.

Grimme Skandinavien har en ansat i Finland, fire i Sverige og 31 i Rødkærsbro.

Man råder over otte servicebiler i Danmark og to i Sverige.