Abonnementsartikel

Dansk landbrug kan blive skadet af følgerne af EU's klimamål, siger professor på Institut for Agroøkologi.

Ifølge EU's klimamål skal der fra 1990-2030 ske en reduktion på 40 procent i udledningen af klimagasser, og de mål kan skade dansk landbrug, skriver Jørgen E. Olesen, professor på Institut for Agroøkologi på Aarhus Universitet, på Altinget.dk.

- Målet er opdelt i en 43 procent-reduktion af udledninger i sektorerne omfattet af CO2-kvotehandelssystem (EU-ETS), og 30 procent-reduktion i andre sektorer (boliger, små virksomheder, transport, landbrug), begge for perioden 2005-2030.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Hvordan målsætningerne i den sidste kategori, som indbefatter landbruget, skal opnås er endnu uvist, men Jørgen E. Olesen frygter, at strenge regler kan få produktionen til at flytte ud af landet.

- Faren for dette er særlig stor, når EU vælger at fordele byrderne efter indkomstniveau, da nogle af de rigere lande i EU faktisk er dem, der har den mest klimaeffektive fødevareproduktion, og hvor det derfor er sværere at reducere yderligere.

Han foreslår at se mod transportsektoren, "hvor bilindustrien er blevet mødt med krav om at producere biler, der kører længere på literen."

- Tilsvarende kunne der stilles krav om tiltag, der sikrer, at fødevarer produceres mest klimaeffektivt på tværs af landene i EU.

Endelig mener han, at reduktionen er for stor.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Med de nuværende teknologier ligger et måske endda optimistisk reduktionsomfang for landbrugets udledninger formentlig i omegnen af 20 procent, og det bliver næppe muligt at reducere udledningerne med 30 procent for perioden 2005 til 2030, uden at det vil påvirke erhvervets konkurrenceevne.