Abonnementsartikel

1.276 personer blev smittet med svine-MRSA i 2014. Det er dobbelt så mange som i 2013.

Netop offentliggjorte tal fra Statens Serum Institut viser, at 1.276 personer blev smittet med den multiresistente bakterie svine-MRSA (MRSA CC398) i 2014. I forhold til 2013, hvor 648 personer blev smittet med MRSA CC398, er der således sket en fordobling. Det skriver Poitiken.dk.

For et halvt år siden forudså eksperter at 900 personer ville blive smittet med MRSA i 2014. Det faktiske tal er væsentligt højere, men ifølge overlæge hos Statens Serum Institut, Robert Skov, er stigningen dog indenfor hvad man kunne forvente.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Flere testes

En rapport offentliggjort kort før jul viste, at der var MRSA CC398 i 60-70 procent af alle danske svinebesætning. Og det er netop det faktum, at bakterien nu er så udbredt, som eksperter mener, er årsagen til at så mange mennesker bliver smittet.

Overlæge Robert Skov forklarer, at fordi flere og flere personer bliver tester, opdager man også flere tilfælde.

Tusindvis er smittet

I dag tester man typisk når personer med tilknytning til svinebesætninger bliver indlagt på hospitaler, samt når der er konkret mistanke. Derfor er de 1.276 også de tilfælde af personer med MRSA CC398, hvor man med sikkerhed har konstateret smittet. Eksperter anslår at så mange som mellem 6.000 og 12.000 danskere er bærere at MRSA CC398 uden at vide det.

Mange slags MRSA

Svine MRSA en af mange typer af MRSA. I Danmark tegner svine-MRSA sig nu for halvdelen af de konstaterede MRSA-tilfælde, men sammelignet med andre typer af MRSA forårsager den ikke så mange infektioner og dødsfald. Tal fra Statens Serum Institut viser, at to personer døde af svine-MRSA og otte fik blodforgiftning i 2014. Andre typer af MRSA tegner sig for otte dødsfald og 55 tilfælde af blodforgiftning.