Abonnementsartikel

Kyndestofte viser med ExxactDos en ny måde med tildeling af flydende gødning.

Nu er det ikke længere et kompromis at tildele gødning på bedriftens marker. Kyndestofte har udviklet et nyt gratis program, som kan udregning tildeling af N, P og K ud fra hvert enkelt marks behov.

- Når planteavlskonsulenten er færdig med gødningsplanen for en bedrift, kan det være han ender med 27 forskellige NPK-kombinationer, som er ideel til bedriftens marker, og det reduceres som regel fem eller måske tre forskellige gødninger, som bedriften skal ud og købe ind, fortæller Albert Hedegaard, indehaver af Kyndestofte.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det vil sige, at alle marker ender med at få en gennemsnitlig gødningstildeling, som ikke er hundred procent optimal for den enkelte mark, men et gennemsnit og dermed et kompromis.

- Det kan være slut nu, da vi med ExxactDos præsenterer et system, som kan tildele netop det mængde N-, P- og K-behov, som den enkelte mark har brug for, påpeger Albert Hedegaard.

Tre gødninger i marken

Med en Kyndestofte-sprøjte, som altid har to rum i tanken, og en Kyndestofte fronttank, eventuelt også med opdelt tank, så køres der i marken med en N-,P-, og K-holding gødning i hver sin tank.

- Eksempelvis kan N og K fyldes i sprøjten bag traktoren og P i fronttanken, fortæller Albert Hedegaard.

Med et computerprogram, som Kyndestofte selv har udviklet, så udregner systemet, hvordan blandingsforholdet mellem de tre gødninger skal være på hver enkelt mark.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Der sidder en doseringsenhed på hver enkelt tank, og alle doseringsenhederne styres af samme computer, hvor de enkelte doseringer til hver mark også styres fra.

- Det kan eksempelvis være en Trimble-terminal, som kan styre op til seks reguleringer på samme tid, og sammen med sektionskontrol med op til 48 sektioner så sikre vi top-udnyttelse af gødningen.

Lettere håndtering

Albert Hedegaard forklarer, at der er flere fordele ved systemet, og det først og fremmest er lettere at håndtere:

- I stedet for at have måske syv forskellige NPK-gødninger, så skal man blot have tre flydende gødninger. En N-, P-, og K-holding gødning i hver sin tank på bedriften.

- Alt andet end lige, må det også være lettere at håndtere for gødningsfirmaerne, som blot skal ud med tre forskellige gødninger.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Den store fleksibilitet kan også komme maskinstationerne til gode, som med ExxactDos har en enorm fleksibilitet ved skift mellem de forskellige kunder.

Albert Hedegaard påpeger også de øvrige fordele ved den flydende gødning:

- At kører flydende gødningen ud giver også fordele ved præcis dosering helt til markens kant, og med dyse-afluk i sprøjtespor spares der fire procent gødning.

Han peger også på planternes behov for forskellige gødningsindhold afhængigt af plantestadie, som en fordel ved ExxactDos:

- Det er ikke helt lige meget hvor langt planterne er, i forhold til hvor stor en del N, P og K, som vil være mest optimal for planterne.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Også micronæring

Albert Hedegaard fremhæver Kyndestofte fronttanke for at kan håndtere tre forskellige væsker.

- Vi kan levere fronttanke med tre forskellige rum, og det giver os mulighed for at tage micronæringsstoffer med ud sammen med gødningen. Denne fjerde mulighed kan vi også kontrollerer og dosere præcist med samme computer, som styre de andre tre gødningsdoseringer.

Albert Hedegaard oplyser, at systemet er klar til at drage i marken i 2015.