Abonnementsartikel

Certos TX er navnet på den ny tallerkenharve fra Amazone, som dermed tilbyder deres kunder en arbejdsdybde hidtil forbeholdt tandharver.

Maskinbladet, Tyskland

Amazone lancerede Catros kompakttallerkenharven for efterhånden en del år siden. Catros er med en tallerkendiameter på 460 millimeter tiltænkt en relativ lille arbejdsdybe på 3-12 cm, mens Catros+, som blev lanceret i 2011, kan arbejde i 5-15 cm ved hjælp af en diameter på tallerkenerne på 510 millimeter. Dog oplevede Amazone en stor efterspørgsel på en kompakttallerkenharve som kunne arbejde endnu dybere. Resultat er blevet den ny Certos TX-serie med en tallerkendiameter på hele 660 millimeter.

Universal redskab

Certos TX tilbydes i arbejdsbredderne fire, fem, seks og syv meter og alle modeller er bugseret, og kobles enten i traktorens lift via et svingtræk, eller på traktorens trækbom med et K80 kugletræk.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Med to række tallerkener med en diameter på 660 millimeter samt en arbejdsvinkel på forreste række på 22 grader og 17 grader for den efterfølgende række, er der stor mulighed for en aggressiv behandling og en god opblanding af store mængder plantemateriale. Efter de to rækker tallerkener sidder de to store transporthjul. Herefter er der mulighed for et Crushboard, som afretter jorden inden den efterfølgende pakkes af én af de flere typer pakkevalser som Amazone tilbyder.

Amazones repræsentant i Danmark Anders Clemmensen, Brøns Maskinforretning ApS, fortæller, at han bestemt ser et potentiale for Certos TX-produktet i Danmark, og henviser blandt andet til nedmuldning af de meget veletablerede efterafgrøder, som ses på mange marker i Danmark.

Selve etableringen af efterafgrøderne kan også gøres med Certos TX, da Amazone tilbyder deres GreenDrill 500 såudstyr monteres på Certos TX.

Solid opbygning

Hver tallerken er monteret med et vedligeholdelsesfrit, oliefyldt leje som Amazone har høstet god erfaring med på Catros produktet. Imidlertid er Certos TX-tallerkenerne udstyret med et leje med en udvendig diameter på Ø130 millimeter, hvilket er næsten dobbelt så stort som på Catros.

Certos TX er som standard udstyret med et hydraulisk affjedret træk som absorberer de fleste stød og gyngende bevægelser under arbejdet.

Arbejdsdybden styres via dybdehjul forrest og pakkevalsen bagerst, og kan trinløst reguleres hydraulisk under arbejdet.