Prognoserne for fremtiden så dystre ud på LMO's årlige Økonomikonference, men til gengæld var der gode bud på, hvordan ledelse kan optimeres fra assisterende håndboldlandstræner Peter Bredstorff Larsen.

Det var ikke just opløftende prognoser, som LMO kunne løfte sløret for på den årlige Økonomikonference. Til gengæld kom assisterende håndboldlandstræner Peter Bredstorff Larsen med nogle gode bud på, hvordan landmanden ved at fokusere og prioritere kan optimere sin ledelse.

Fremstillingsprisen skal reduceres

De første 2014-resultater er i hus, og selvom virksomhedsrådgiver Rasmus Riber Rasmussen kunne melde om en historisk nyhed med et resultat, der er 400.000 kroner bedre end sidste år, så ser det ikke positivt ud for 2015.

- Mælkepriserne er for lave i forhold til, hvad det koster at fremstille mælken, så vi forudser, at mælkeproducenterne i gennemsnit får behov for at låne op mod 1,1 million kroner ekstra for at komme gennem 2015. Der er for alvor brug for et øget fokus på at få fremstillingsprisen reduceret, så man kan få den bedst mulige bundlinje, sagde Rasmus Riber Rasmussen fra LMO, da han fremlagde 2014-resultaterne til LMO's økonomikonference i Søften, Viborg og Horsens.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Omsætning i frit fald

Det samme billede gælder for svineproducenterne; dog med den forskel, at 2014-resultatet desværre ikke var nær så positivt.

- Trenden er den samme over hele linjen, hvad enten vi taler produktion af smågrise eller slagtesvin - omsætningen er næsten i frit fald. Det generelle billede er en stor avl, en acceptabel effektivitet men et kraftigt fald i priserne. Vi må konkludere, at fremstillingsprisen er og bliver landmandens konkurrenceevne, ikke mindst her i 2015, sagde driftsøkonom Ole Lillelund og fortsatte:

- Forvent 1 million kroner i underskud hvad enten du er soholder eller slagtesvineproducent. Det er de penge, du skal ud at finde. Derudover skal du være opmærksom på, at et væsentligt parameter, der kan gøre en forskel, er foder og foderforbrug.

God ledelse er mange ting

Når du som landmand ikke kan gøre så meget ved priserne, så må du handle på de ting, som du selv kan gøre noget ved. Assisterende håndboldlandstræner Peter Bredstorff-Larsen holdt et opløftende foredrag om, hvordan du via god ledelse kan optimere dine medarbejdere. Med paralleller til håndboldverdenen kom han med nogle gode råd til landmændene.

- Hvis man virkelig vil rykke noget, så er man som leder nødt til at ændre adfærd. Nogle medarbejdere kommer ikke bare og spiser af hånden - der er du som leder nødt til at gå foran. Et godt sted at tage fat er der, hvor du i forvejen kan se opdrift. Tag fat i medarbejderne der, hvor de i forvejen er gode og få dem til at blive endnu bedre. Ligesom det på håndboldbanen er alle præstationerne og planlægningen i hverdagen, der betyder noget for weekendens kamp, så er de dine og dine medarbejderes præstationer i hverdagen, der kan gøre en forskel, lød det fra Peter Bredstorff-Larsen.

LMO tog imod cirka 350 kunder til årets Økonomikonference, som blev holdt 4. februar og 5. februar i Søften, Viborg og Horsens.