Abonnementsartikel

Overblik, rensning af råvarer og letgenkendelige løsninger er på Kærgaarden midlet til at sikre, at dyrene altid præsenteres for rent foder og vand, samtidig med at der ikke overføres smittepres imellem afdelingerne.

Kærgaarden har i dag blå SPF status, og man kunne fristes til at tænke at så kan smittepresset ikke være mindre på ejendommen. Men driftsleder Ralf Bager tænker det helt anderledes

- Det er vigtigt, at alt hvad vi foretager os internt også har fokus på hygiejne, fortæller han.

Artiklen fortsætter efter annoncen

En studietur til Holland var noget af en øjenåbner.

Alt foderet er hjemmeblandet vådfoder på Kærgaarden, og den største enkeltkomponent i foderrationen er vand. Derfor skal vandet også være i orden.

- Vi startede med at tage vandprøver i staldene, og ved indgangen var der overhovedet ingen kim eller andet problematisk. Men prøverne fra enden af staldanlægget var alt andet end rent. Der så prøverne ikke gode ud. Vi tog også en flaske vand ved en af søerne, og det var heller ikke godt, fortæller Ralf Bager og fortsætter:

- Så vi tog springet til at køre med Di-O-Clean i drikkevandet, og det ser ud til at fungere godt. Selv højtryksrenseren er kommet på vandrensningen, for vi kan jo ikke vaske med beskidt vand. Hvad smart er der i at vaske vådfoderkarret med urent vand? Før brugte vi vandtanke til vaskevand, men det var helt sikkert ikke gavnligt for vandkvaliteten.

En gang om året bliver anlægget serviceret og kalibreret, og der tages vandprøver på strengen for at sikre at alt er som det skal være. Desuden har man sikret, at der er haner ved alle endepropper, så anlægget kan skylles grundigt igennem.

Artiklen fortsætter efter annoncen

En anden ting som skinner igennem på Kærgården, er den stringente og visuelle opdeling af arbejdsopgaver og afdelinger. Alle afdelinger har eget tøj og støvler i forskellige farver, og selv i foderrummet skiftes der støvler, og der er pænt rengjort.

- Vi går aldrig fra afdeling til afdeling uden at skifte tøj. For eksempel er klimastaldene gult område og alt er gult her: Støvler, tøj, drivbrætter, værktøj, kabelruller og så videre. Det gør at det er nemt at se hvad der hører til hvor, og man kommer ikke lige til at gå fra afdeling til afdeling uden at skifte støvler og tøj. Derved sænker vi smittepresset imellem afdelingerne. Det giver en mere stabil besætning fortæller Ralf Bager og fortsætter:

Alt i alt er der flere samtidige tiltag som peger mod bedre produktionsresultater, så det kan være svært at se, hvor effekten kommer fra. Imidlertid ejer Per Sørensen også en anden ejendom med 325 søer.

Har du abonnement på bladet, kan artiklen desuden allerede nu læses ved at klikke her.

Brugernavnet er dit abonnementsnummer, og adgangskoden er dit postnummer.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ikkeabonnenter kan også læse artiklen på hjemmesiden ved at købe adgang til den.