Abonnementsartikel

Det siges, at der findes tre slags løgne: løgn, forbandet løgn og statistik.

Det er en sandhed, som i den grad er blevet bekræftet med de afsløringer, som den mangeårige medarbejder i Miljøministeriet Claus Hansen har serveret for Maskinbladets læsere.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Claus Hansen påviser temmelig detaljeret, hvordan målemetoder og -resultater er udvalgt så tendentiøst, at det vildleder politikere og offentlighed om forekomsten af pesticider i grundvandet.

Det er uhyggeligt at læse Claus Hansens afsløringer af Miljøministeriets manipulerende metoder.

Og netop fordi manipulationen igennem mange år er blevet forklædt som statistik, er der desværre en tilbøjelighed til, at mange er tilbøjelige til at opfatte tallene som universelle sandheder, nærmest som et uanfægteligt matematisk facit med to streger under. Det er det, der gør den statistiske løgn særligt forbandet.

Selv om Miljøstyrelsen i mandags fik forelagt Claus Hansens kritik skriftligt og brugte flere timer til at udforme et svar, formår vicedirektør Claus Torp kun at fremsætte nogle generelle bemærkninger, som slet ikke forholder sig konkret til de meget alvorlige anklager, som Claus Hansen rejser.

Det er udenomssnak og efterlader et indtryk af en styrelse, som har en dårlig sag - og ved det.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Claus Hansens konkrete anklage om vildledning, skræmmekampagner og fusk med tal bliver slet ikke imødegået af Miljøstyrelsen, og det er derfor glædeligt, at flere politikere umiddelbart efter, at artiklen med Claus Hansen blev bragt på maskinbladet.dk, krævede miljøministeren i samråd i Folketinget om sagen.

Politikerne har med Claus Hansens mange eksempler et materiale, der er så alvorligt, at det bliver interessant at høre ministerens svar.

Claus Hansen kan dokumentere, at Miljøstyrelsen vidste, at tallene var forkerte og vildledende, og han har endda fået det bekræftet skriftligt af Naturstyrelsen.

Dermed er der tale om en meget alvorlig sag om at føre minister, folketing og offentlighed bag lyset.

Det har ministeren et ansvar for at stoppe omgående.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Og så bør ministeren nok også sørge for at få undersøgt, om denne sag er et enkeltstående eksempel på embedsmænds manipulation, eller om der er tale om en ud af mange af den slags sager og dermed formentlig en syg kultur i Miljøministeriet.