Hos Dansk Farm Management har man en liste med navnene på 15-20 landmænd. De er typisk mellem 25 og 40 år, og de er alle dygtige landmænd med gode CV'er. Og så har de fleste af dem til fælles, at de har prøvet at få afslag i banken.

- De har været til gode, lange møder i banken, hvor de har fået at vide, at deres projekt er rigtig spændende, men at tiden desværre ikke er til at etablere sig i landbruget. Og så ringer de efterfølgende til os, og så tager vi sammen ud og kigger på den gård, de har forelsket sig i, siger Torben Andersen fra Dansk Farm Management.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Lidt højere rente

Selskabet opkøber sammen med AP Pension landbrug som en investering, og det foregår helt konkret på den måde, at Dansk Farm Management køber en gård som kontantkøb, så landmanden ikke selv skal skaffe en stor udbetaling. Herefter laves en aftale med landmanden om en forrentning på typisk 5,7 procent, og samtidig aftales det, at landmanden kan overtage gården efter otte-ti år til en nærmere defineret pris.

- Der er mange banker, der ikke vil eksponeres af landbrug for tiden, og der skiller vi os lidt ud. Vi siger ikke nej af hensyn til balancen. Vi kigger på rentabiliteten i hele projektet, og vores udgangspunkt er, at vi siger ja, hvis vi tror på landmanden, og det ser ud til at være et fornuftigt projekt. Vores rente er en smule højere, men totalt set mener jeg, at vi er konkurrencedygtige. Til syvende og sidst ender prisen på noget nær det samme for landmanden, som hvis han var gået i banken, siger Torben Andersen, som ikke mener, at Dansk Farm Management er en konkurrent til bankerne.

- Vores penge vælter jo ikke hele verden, så jeg ser os faktisk som et alternativ. Vi bruger jo selv bankerne, og jeg mener, at vi er resultatet af, at det i dag er meget svært for landmænd at etablere sig med bankernes hjælp, siger Torben Andersen.

AP Pension har indtil videre investeret 300 millioner kroner i landbruget og har netop tilkendegivet, at man er klar til at investere yderligere 300 millioner i løbet af første halvår 2015.

Godt CV er vigtigt

De fleste af de 15-20 landmænd, som Dansk Farm Management har kontakt til, har selv henvendt sig efter at have fået afslag på selvetablering i banken. Og det er vigtigt, at man har fagkundskaberne i orden, hvis man vil gøre sig håb om at blive taget i betragtning til et samarbejde.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Ligesom alle andre vil vi jo også gerne have en ung person med 20 års erfaring, griner Torben Andersen og fortsætter:

- Det er vigtigt at have et godt CV, så vi ved, at landmanden vil kunne klare sig som bedriftsleder.

Dansk Farm Management har indtil videre etableret syv landbrug som en del af landbrugsinvesteringerne. Heraf er flere i gang med at udvide bedrifterne.