Abonnementsartikel

Fredag den 16. januar afholdte Danske Maskinstationer og Entreprenører Årsmøde - med positiv stemning, trods et presset erhverv.

Eliten af de danske maskinstationer har de sidste dage været samlet på Hotel Pejsegaarden i Brædstrup til blandt andet Årsmødet 2014.

Formanden Søren Ulrik Sørensen kunne berette om et travlt år for Danske Maskinstationer & Entreprenører (DM&E) medlemmer:

Artiklen fortsætter efter annoncen

- På nuværende tidspunkt har vi 724 aktive medlemmer i foreningen, og det er vi rigtig godt tilfredse med, fortæller Søren Ulrik Sørensen, som taler for foreningens vejne, hvor der sidste år var en bruttoomsætning for samtlige medlemsvirksomheder på 5,6 milliarder kroner.

DM&E dækker foruden landbrugsmaskinstationer også entreprenører og skoventreprenører.

Retter kritik mod toppen

I formandens beretning, var det svært at skjule, at det er en presset erhverv for øjeblikket:

- Mellem 78 og 98 procent af vores medlemmer har svaret, at der ikke er tab penge på debitorer i 2014, dog er der hele 22 procent af landbrugsmaskinstationerne, som desværre har tab på debitorer, hvilket er væsentligt mere end 2013, men dog samme niveau som i 2012, berettede Søren Ulrik Sørensen.

- Det har heller ikke været uden politiske bump på vejen i 2014, konstaterede formanden og langede ud efter fødevare- og miljøministeren:

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Churchill sagde engang: "Mennesket falder af og til over sandheden, men for det meste rejser det sig bare op og går videre". Det kan i allerhøjeste grad siges om vor nuværende fødevareminister, og ligeså miljøminister. Stor respekt for deres meninger. Men de hører ikke hjemme i en tid, hvor vores store kunde, dansk landbrug bløder. Det kan være fint med en miljøminister, der sammen med statsministeren finder en sjælden plante eller et sjældent dyr.

Det kan også være fint med en fødevareminister, der for at profilere sig selv, går op i dyre-sex, og stegt flæsk med persillesovs. Det sidste er for øvrigt en fortrinlig spise.

Er det denne måde, de ønsker at profilere sig på, burde de finde andre græsgange. Er tiden måske kommet dertil, at landbruget skulle over i et andet ministerium. Det kunne være en mulighed, fortalte Søren Ulrik Sørensen fra talestolen.

Fokus på fremtiden

Formanden satte dog fokus på fremtiden og sammen med branchedirektør Bent Juul Jørgensen, så blev der fortalt om stigende interesse for DM&E og de positive sidegevinster for det danske landbrug:

- Aldrig før har vi haft så god en opbakning til Vidensdagene, hvor mange gode emner er blevet vendt, fortalte Bent Juul Jørgensen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Samtidigt løftede formanden pegefingeren til branchen med spørgsmålet:

- I 2015 koster det 330 kroner i timen at have en mand ansat, derfor er det mig en gåde, hvordan nogle maskinstationer kan køre med en traktor samt et redskab til under 600 kroner i timen.

Dog fremhæver de begge den forholdvis positive stemningen for fremtiden, hvis blot der holdes fokus på kerneforretningen - også i fremtiden.

Af de landbrugsmaskinstationer, som er medlem af DM&E, så ligger de fleste maskinstationer med en omsætning mellem fem og seks millioner kroner.

25 procent omsætter for mindre end seks millioner, mens 50 procent af landbrugsmaskinstationerne omsætter for mere end 5,3 millioner, og de sidste 25 procent omsætter for mere end 8,5 millioner.