Torben Hansen, formand for Dansk Landbrug, Planteproduktion, brugte en stor del af sin beretning på landsplanteavlsmødet i Herning på at kritisere vandplanerne.

- Vandplanerne blev - endnu engang - vedtaget i oktober sidste år. Forud var gået det kaos, I alle kender til - forsinkelse på forsinkelse, klager og retssager mod staten og hele seks høringer, sagde Torben Hansen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Trods de mange høringer, den politiske debat, statens tabte sager og de ekstra fem år, man har brugt på arbejdet, lever planerne desværre ikke op til forventningerne. De er fortsat præget af fundamentale fejl, fastslog han i beretningen.

Retssag mod staten

Derfor har Landbrug & Fødevarer endnu engang klaget til Natur- og Miljøklagenævnet, og derfor kører organisationen fortsat retssag mod staten.

- Anden generation af planerne blev sendt i høring 22. december. De bygger desværre videre på samme forkerte grundlag - enøjet opmærksomhed på kvælstof som miljøets fjende nr. 1, og en forskruet idé om, at alle vandløb - floder såvel som afvandingsgrøfter - skal opfylde strenge miljøkrav, sagde Torben Hansen.

Overimplementering

Han konstaterer derfor, at vandløbsområdet er overimplementeret.

- Der er fortsat taget alt for mange vandløb med i planerne. Det er navnlig rigtig mange små vandløb, der er taget med, til trods for at der ikke er krav om det fra EU?s side.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi kan konstatere, at alt for mange vandløb fortsat kaldes naturlige. En meget stor del af alle danske vandløb er kunstige, og andre burde kaldes stærkt modificerede, fordi de primært bruges til afvanding, sagde Torben Hansen og tilføjer, at den kategori slet ikke bruges i Danmark.

Alvorlige følger

Torben Hansen mener, at fejlene kan få alvorlige følger, fordi det vise sig, at der skal en enorm indsats til for at få god tilstand i alle vandløbene, hvoraf de fleste har et meget ringe potentiale.

- Har samfundet råd til at betale milliarder i erstatning til os landmænd? Var det ikke bedre at få noget realisme ind i synet på vandløbene, spurgte han.