Abonnementsartikel

I formandsberetningen på Landsplanteavlsmødet blev Maskinbladets afsløringer af forholdene i Miljøstyrelsen fremhævet.

Danske landmænd løber i kviksand på grund af dansk europamesterskab i overimplementering.

Dette billede præsenterede formanden for Landbrug & Fødevarer, Planteproduktion, for deltagerne på Landsplanteavlsmødet, der i dag indleder Plantekongres 2015.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi beder ikke om meget - vi beder egentlig bare om rammevilkår, der svarer til vores nabolande. Vi har en fælles landbrugspolitik i EU, så hvorfor kan læhegn og kvælstoffikserende afgrøder ikke tælle med som MFO-arealer i Danmark? Hvorfor viser et nabotjek, at man betaler lavere eller ingen jordskatter på landbrugsjord i Sverige, Holland og Tyskland? Hvorfor har vi som det eneste EU-land en pesticidafgift på et meget højt niveau? Og hvorfor kan vi ikke få lov til at gøde vores marker efter afgrødernes behov, spurgte Torben Hansen og konstaterede, at præmien for et dansk europamesterskab i overimplementering ikke er lavet af guld.

Ministerier spiller ind

- Præmien til de danske landmænd er derimod retten til at løbe i kviksand. Det har alt for længe været for nemt at give EU skylden for alle mulige dårligdomme. Men sandheden er bare, at det er vores egne danske ministerier, som selv spiller ind med begrænsninger, der er langt mere vidtgående end andre landes, sagde Torben Hansen.

Han mener, at det er Danmark, som overimplementerer vandrammedirektivet, og derfor konstaterer han med stor tilfredshed, at der tegner sig et flertal for et forslag fra blå blok om at få danske overimplementeringer langt mere frem i lyset.

- Det skal være muligt at få en vægtning af, hvad strammere miljøkrav betyder over for tab af konkurrenceevne, velfærd og beskæftigelse. Det har vi savnet, sagde han.

Maskinbladets artikler

Torben Hansen stillede spørgsmålstegne ved, om det kun er over-velmenende politikere, der er skyld i overimplementeringerne. Han henviste til Maskinbladets afsløringer af embedsværkets manipulationer i Miljøstyrelsen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- For få måneder siden bragte Maskinbladet en række artikler, hvor tidligere medarbejder i Miljøstyrelsen, Claus Hansen, giver konkrete billeder på en kultur, hvor embedsværket selv bliver drivende og skaber øget pres for politisk handling på et fordrejet grundlag. Det er skræmmende læsning, og det er alt andet end tillidsopbyggende. Men det er godt, at der nu er politisk opmærksomhed på sagen, konstaterede Torben Hansen og tilføjede, at Claus Hansen da også deltager i en af sessionerne på Plantekongres 2015.