Abonnementsartikel

Heden & Fjorden invitererer unge med interesse for landbrug til en konference om at etablere sig som selvstændig.

Kasper Dahl Andersen var 26 år gammel, da han i 2013 købte Danmarks dyreste gård for 86 millioner kroner. Inden han overtog gården, havde han gjort sig mange overvejelser om at tage springet til at være selvstændig, og de overvejelser fortæller han om 19. januar hos rådgivningscentret Heden & Fjorden, der har inviteret unge med interesse for landbrug til en konference med fokus på etablering.

- Jeg kan huske, at jeg om søndagen havde en opsparing på en million kroner, og at jeg om mandagen skyldte rigtig mange penge væk, fordi jeg havde købt gården. Derudover gik jeg fra at være driftsleder til nu at have det arbejdsgivermæssige ansvar for medarbejderne, og der var tankerne omkring, om produktionen nu ville gå. Det er stressfaktorer, man skal lære at acceptere, siger Kasper Dahl Andersen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Fløjlshandskerne kommer ikke med

Martin Merrild, formand for Landbrug & Fødevarer, vil på konferencen give sit perspektiv på, hvad unge landmænd skal gøre for at lykkes med at blive selvstændige, og landbrugschef Søren Porsbjerg vil fortælle om Nordeas bud på muligheder og udfordringer for den kommende generation af landmænd. Nordea er klar til debat og har lovet at lade fløjlshandskerne og de politisk korrekte budskaber blive hjemme, mens cheføkonom hos Heden & Fjorden, Morten Dahl Thomsen, giver et indblik i alternative finansieringsmuligheder. Virksomhedsrådgiver Jacob S. Rossen fortæller om Heden & Fjordens nyetableringskoncept. 40 unge landmænd har været igennem processen, hvoraf omkring en fjerdel efterfølgende blev etableret, mens omkring 20 fortsat arbejder med processen frem mod etablering.

- Alle, der vælger at etablere sig som selvstændige, skal være godt klædt på til det. Men de unge, der vælger at etablere sig som landmænd, skal være ekstra dygtige, for mange skal låne tocifrede millionbeløb og vil i fremtiden blive mødt med et behov for at tænke anderledes for at blive etableret, siger Jacob S. Rossen.

Satser på ambitiøse unge

Jacob S. Rossen understreger, at de store krav ikke må være en hindring for at søge fremtiden i branchen, selvom det for tiden kan være vanskeligt at finde optimismen frem i landbrugserhvervet.

- Landbrugserhvervet er et af de få erhverv, som altid vil have en fremtid. Det handler blot om at finde ud af hvilken hylde, der passer til de unges måde at agere på inden for branchen. Vi glæder os til at hjælpe dem et lille skridt på vejen ved at holde en gratis etableringskonference for kommende selvstændige landmænd, siger han.

Konferencen følges op af en række møder om specifikke emner, der skal klæde de mest ambitiøse unge på til en fremtid i erhvervet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

70 unge har indtil videre tilmeldt sig den gratis konference. Yderligere tilmeldinger kan ske ved henvendelse til Heden & Fjorden senest 15. januar.