Abonnementsartikel

Kalve med evig diarre tegner sig på nethinden, når man taler om de hollandske sødmælkskalve. Produktionen er under pres, men også andet end adfærden i stalden adskiller dansk og hollandsk kalveproduktion.

Eksporten af kalve til Holland handler ikke kun om tab af danske arbejdspladser og den lange transporttid. Diskussionen går også på de forhold, kalvene opdrættes under i de hollandske stalde. Forhold, som er forbudt herhjemme. Senest har fødevareminister Dan Jørgensen brugt produktionen af sødmælkskalve som et argument for at bremse dansk kalveeksport.

- Men der er bedring på vej, fortæller teamleder Per Spleth, SEGES, Kvæg.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Han har besøgt Holland flere gange for at se på kalveopdræt og rund-ede i september Landbrugsuniversitetet i Wageningen.

- Her er forskerne stærkt optaget af, hvordan man kan øge kraftfoder- og grovfoderandelen i forhold til andelen af sødmælkspulver til kalvene, siger han.

Årsagen er blandt andet et stigende pres fra dyreværnsforeningerne og dermed større offentlige opmærksomhed på kalvenes velfærd.

Læs mere i Bovi

Læs mere i det nyeste nummer af Bovi, der udkommer fredag den 16. januar.

Har du abonnement på bladet kan artiklen allerede nu læses på www.bovi.dk. Ikke-abonnenter kan også læse artiklen på hjemmesiden ved at købe adgang til artiklen - klik her. Der kan bestilles abonnement på www.bovi.dk eller 7620 7970.