Abonnementsartikel

Egebjerg Maskinstation har anskaffet sig en specialbygget Gaspardo renser, som både kan nedfælde gødning og sår efterafgrøder, samtidig med at der renses otte eller tolv rækker majs.

Egebjerg Maskinstation syd for Skive har to Gaspardo majssåmaskiner. Den en er liftophængt og på otte rækker. Startgødningen blæses fra en fronttank og ud til nedfælderskærene. Den anden maskine, som blev indkøbt sidste år, er på tolv rækker. Såmaskinen er monteret på en gødningsvogn som rummer 3.000 liter.

- Flere af vore kunder skal etablerer efterafgrøder i majsen, og samtidig er der også kommet fokus på mekanisk renholdelse af majsen. Med den nye Gaspardo renser kan vi begge dele, og som en ekstra service kan vi også nedfælde gødning samtidig med at majsen renses, forklarer Frede Madsen, Egebjerg Maskinstation.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Tilpasset to såmaskiner

Gaspardo importeres af MO Implements i Skive, og Frede Madsen har købt renseren hos J. Hundahl som har afdelinger i både Skive og Thisted.

- Fra fabrikken i Italien var renseren bygget til at kunne rense tolv rækker. Men Egebjerg Maskinstation ønskede også at kunne rense de majs, som blev sået med den otte rækkede maskine. Derfor blev sidefløjene på renseren delt i to, så de to yderste sektioner i hver side kan foldes ind over renseren. Ombygningen er foretaget af smedeafdelingen hos J. Hundahl, og løsningen er udført meget professionelt, siger Peter Lyngs, MO Implements.

Også gødningsudstyret samt udstyr til etablering af efterafgrøder er monteret hos J. Hundahl, der også leverer en ny New Holland T7.185 AutoCommand til Egebjerg Maskinstation, hvor den blandt andet skal køre med renseren.

Selvstyrende

Renseren styres af Agrocom Vision, der med et kamera optisk afkoder to rækker majs.

- Systemet sender informationer til hydrauliksystemet, som i et parallelogramophæng kan sideforskyde renseren 30 centimeter til hver side. Det betyder at renseren har mulighed for at korrigere både for kurvekørsel og kraftig sidehæld. For at minimerer risikoen for, at planterne ødelægges, når der køres i kurver, er rensetænderne tættest på planterne monteret forrest i renseren. Derved påvirkes de kun minimalt, når der drejes med renseren, forklarer Peter Lyngs.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ifølge producenten kan Agrocom Vision og hydrauliksystemet styre renseren med op til 14 kilometer i timen.

Kraftig bygget

Frede Madsen valgte først og fremmest renseren fra Gaspardo fordi den kunne rense både otte og tolv rækker. Men også gode erfaringer med de italienske såmaskiner samt kort afstand til importøren spillede ind.

- Samtidig med er renseren opbygget over en meget kraftig hovedramme, der ser ud til at kunne holde til de påvirkninger som en bred renser udsættes for. Siger Frede Madsen.