Abonnementsartikel

På Gavnø Gods var det noget af en øjenåbner at se, hvordan placering af gødningen YaraMila Raps gav en helt anden vækst i vinterrapsen end flydende gødning kørt ud efter fremspiring.

Gavnø Gods har 40.000 gæster hvert år. Mange flere end de fleste øvrige danske landbrug. Men her er også en danmarksberømt blomsterpark med mange aktiviteter. Hvad de fleste danskere bortset fra fagfolk overser, er godsets spændende land- og skovbrug.

Godset har nemlig 1.304 hektar landbrugsjord og 1.000 hektar skovbrug. Al pasning af de i alt 2.304 hektar varetages af en stab på fem med landbrugsinspektør Niels Midtgaard i spidsen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

De færreste er klar over, at Gavnø Slot og park samt en del af landbruget og skoven ligger på en ø. Men sådan er det, og på selve Gavnø er der 350 hektar landbrugsjord i omdrift og 85 hektar eng (inklusiv øen Lindholm), mens der inde på Sjælland er 650 hektar landbrugsjord i omdrift og 130 hektar eng. Det meste af skoven er også beliggende på Sjælland.

De 350 hektar agerjord på Gavnø er JB 6, og det samme gælder for 350 af de i alt 650 hektar inde på Sjælland.

Placeret gødning viste effekt efter fremspiring

I 2011-2013 var Gavnø Gods vært for forskellige DeKalb-sorter i vinterraps. Det samarbejde og kontakt til en konsulent fra BASF førte til invitationen om at være med i +1 ton, som Yara, Monsanto og BASF står bag.

Kort fortalt er +1 ton opbygget omkring værtens egen dyrkningsplan sammenlignet med planen fra de tre firmaer.

- I forbindelse med såningen valgte vi at bruge vores YaraMila Rapsgødning, uddyber Anders Christiansen fra Yara.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Da rapsen begyndte at vokse til, kunne vi se en meget stor farveforskel mellem vores egne parceller og firmaernes. Deres parceller var meget mørkegrønne i forhold til vores, og deres raps voksede meget kraftigere end vores, fastslår Niels Midtgaard og fortsætter:

- For os var det meget tankevækkende, at der kunne være så stor forskel mellem vores flydende gødning udsprøjtet efter fremspiring med samme kvælstofmængde og så placeret YaraMila Raps, erkender han.

Niels Midtgaard er derfor også ret sikker på, at han fremover vil placere NPK-gødning til vinterrapsen ved såningen.

I Agro, der udkommer på fredag den 9. januar kan du læse mere om Gavnø Gods, næringsstofmængder og mikronæringsstoffer til raps eller har du abonnement på bladet, kan artiklen desuden allerede nu læses på agrologisk.dk ved at klikke her:

Brugernavnet er dit abonnementsnummer, og adgangskoden er dit postnummer.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ikkeabonnenter kan også læse artiklen på hjemmesiden ved at købe adgang til den.

Der kan bestilles abonnement på www.agrologisk.dk eller telefon 76 20 79 70.