Jesper Fogtmann er opvokset på et landbrug, men maskinerne trak mere end selve landbruget. Det førte til en praktikplads hos Boi Davidsen Maskinforretning i Bredebro.

- Vi blev så glade for ham, at vi lod ham vide, at en læreplads stod klar til ham, da han var færdig med 10. klasse, fortæller indehaver Hans Davidsen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Hverken han eller de øvrige medarbejdere, som også inkluderer hans hustru, Aase, har fortrudt, at de gav Jesper det gode tilbud. For han mere end levede op til forventningerne. Endda så meget, at de indstillede ham til et af de eftertragtede jubilæumslegater fra Dansk Maskinhandlerforening.

Sådan et fik han overrakt fredag 2. januar 2015 ved en lille ceremoni i Bredebro hos Boi Davidsen Maskinforretning.

Både til praksis og teori

Nutidens landbrugsmaskiner er avancerede med masser af mekanik, elektronik og hydraulik. Alt det skal en landbrugsmaskinmekaniker kunne finde ud af at servicere og reparere. Ofte på basis af engelsksprogede manualer.

Men faget indebærer også, at man skal kunne udføre smedearbejde som for eksempel at svejse, bukke, slibe og meget mere i stål og jern.

- Jeg har fået lov til at prøve en masse i de tre et halvt år, jeg var i lære, siger Jesper Fogtmann. Det er netop den store variation i opgaverne, som fascinerer ham.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Du er også en problemknuser og har let ved at finde løsninger. Dine gode, personlige egenskaber er også vigtige for alle, du har med at gøre, fremhævede bestyrelsesmedlem i Dansk Maskinhandlerforening, Lars Søndergaard, i sin korte tale ved overrækkelsen af DM-jubilæumslegatet.

En eftertragtet hæder

Jubilæumslegatet fra Dansk Maskinhandlerforening kan ikke søges, og der uddeles kun få portioner hvert år til yngre, nyudlærte landbrugsmaskinmekanikere. Så det er kun de få beskåret at opnå netop denne eftertragtede hæder i branchen.

For at få hæderen skal man indstilles af en maskinforretning, som er medlem af Dansk Maskinhandlerforening. Ud over hæderen i form af et diplom for jubilæumslegatet modtog Jesper Fogtmann også en check på 5.000 kroner. Jubilæumslegatet administreres og er grundlagt af Dansk Maskinhandlerforening.