Abonnementsartikel

En ny vaccine mod ødemsyge kommer nu de landmænd og dyrlæger til undsætning, som har oplevet at stå helt magtesløse over for sygdommen. Selvom vaccinen er dyr, er det en rigtig god investering, mener både en landmand og en dyrlæge.

Når landmand John Neuman slog stalddøren op om morgenen, lå frygten altid og lurede i baghovedet på ham. Frygten for, at der nu igen lå en flok døde grise, som i løbet af natten var bukket under for ødemsyge. Sygdommen sætter ind mere eller mindre fra den ene dag til den anden, og derfor oplevede John Neumann og hans ansatte på svinebedriften i Haderslev jævnligt, at sunde grise pludselig faldt døde om, uden at personalet kunne stille noget op.

- Vi har prøvet alt for at komme ødemsyge til livs lige fra skåneblandinger, zink i foderet og en masse flop-medicinering, vil jeg kalde det. Men lige meget hvor meget eller hvor lidt, vi postede i de her forskellige ting, så havde vi fem-seks procent døde i klimastalden. Det satte typisk ind mellem 14 dage og tre uger efter fravænning, og så kunne der en weekend pludselig ligge 50 døde grise, fortæller landmanden.

Artiklen fortsætter efter annoncen

I dag er situationen en helt anden. Efter at have kæmpet forgæves mod ødemsyge i mange år, valgte John Neumann tidligere på året at afprøve den eneste vaccine mod ødemsyge, man kan få herhjemme. Vaccinen Ecoporc Shiga er en genetisk svækket toksisk vaccine udviklet af det tyske medicinalfirma IDT-Biologika.

- Vores dyrlæge sagde god for det, fordi hun simpelthen ikke havde andre råd. Vi havde prøvet alt. Så vi sagde mere eller mindre, at enten finder du på noget, der virker ? ellers finder vi en ny dyrlæge, fortæller han.

Siden har John Neumann ikke haft ødemsyge i sin besætning. Og ud at glæde sig over at vaccinen har vist sig effektiv, så har han det også rigtig godt med, at han ikke længere behøver at eksperimentere med behandlingen.

- Når man vælger de der alternative behandlingsmetoder og måske selv brygger noget sammen, så bevæger man sig på kanten af loven hele tiden. Det er jo pest eller kolera. Enten skal vi lade endnu flere dø, ellers skal vi gøre noget, der er ulovligt. Begge dele er noget møg, siger han.

I John Neumanns besætning i Haderslev produceres der hvert år 31.000 grise til salg, så her spiller det en væsentlig rolle, om man skal slås med en dødelighed på fem-seks procent på grund af ødemsyge. Hidtil har han brugt skåneblanding til smågrisene for at mindske belastningen på grisenes tarme og på den måde forebygge ødemsyge. Men efter at have vaccineret med Ecoporc Shiga i nogle omgange, var billedet et andet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi vaccinerede alle grise med en ml, som vi gav på femte eller sjette dag. Og da vi havde det første hold i klimastalden, var det som at komme i en helt ny stald. Første gang turde vi ikke rigtig at tage skåneblandingen fra, men det gjorde vi allerede med det andet hold. Vi steg til 550 gram daglig tilvækst og gik ned på mellem 0,8 og en procent dødelighed, så det var en markant forbedring for os, lyder det fra John Neumann.

Han satte sig derefter for at lave en grundig cost-benefit analyse på effekten af vaccinen.

- Vi tog alle omkostningerne med lige fra zinktilskud til ekstra mandskabstimer og ekstra behandling. Vi kiggede på den rengøring, vi normalt har efter ødemsyge, hvor vi først lagde sæbe ud, vaskede igen, desinficerede, varmede stalden op, kalkede og kom kaustisk soda i alle gyllekanaler, uden at det hjalp. Alt det holdt vi op imod de ti kroner, det koster at vaccinere en gris, forklarer han.

Det samlede billede viste, at selvom vaccinen umiddelbart er dyr, så bliver det en god forretning at betale den engangsinvestering, det er at vaccinere grisene.

- Som svinelandmand skal man gøre op, hvad det koster procentvis per død gris, hvad det koster i manglende tilvækst, i et forøget foderbrug, fordi man kører på skåneblandinger ? og i mandskabstimer. Hvis man gør alle de ting op, så er der en positiv gevinst, fortæller John Neumann.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Har du abonnement på bladet, kan artiklen desuden allerede nu læses ved at klikke her.

Brugernavnet er dit abonnementsnummer, og adgangskoden er dit postnummer.

Ikkeabonnenter kan også læse artiklen på hjemmesiden ved at købe adgang til den.