Hos Peder Ulrik Pyndt på Falster var der ikke så meget tvivl, da han skulle investere i ny roeoptager. Han kører i dag med en Thyregod T7 og tager årligt 60 hektar sukkerroer op, og han er godt tilfreds med optageren:

- Jeg har ikke fortrudt, at jeg fik endnu en grøn roeoptager, fortæller Peder Ulrik Pyndt. Han driver 238 hektar på både Lolland og Falster samt en produktion af 8.500 slagtesvin.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Han er ikke ubekendt med de grønne optagere, da den nye optager har afløst en tidligere Thyregod-optager.

rich-media-2
Styreskæret ved optagerens bagaksel roses af Peder Ulrik Pyndt for at give meget stor stabilitet.


- Dengang min far drev ejendommen kørte vi med en TIM-optager, så vi kender efterhånden til maskinen.

Dog har Thyregod ikke solgt mange maskiner på det seneste, men Peder Ulrik fortæller, at det er de kommet rigtig godt efter.

- Engang solgte de jo mange maskiner, og det tror jeg faktisk, at de kommer til igen, for maskinen er blevet forbedret de rigtige steder, og service-niveauet fra forhandler og producenten er på et meget højt niveau. Optageren er desuden købt hos hos FMR Maskiner i Nykøbing Falster.

rich-media-3
Med den bugserede optager kan optagning og leveringen til fabrikken foregå med kun to mand - én til optageren og én mand til transport på landevejen med to traktorer og vogne på skift.


 

Fremtiden er bugseret

Peder Ulrik Pyndt er overbevist om, at de bugserede optagere med deres lave marktryk har en fremtid hos de danske sukkerroeavlere.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Når jeg har fuld tank på optageren vejer den cirka 21 ton med 1,2 bar lufttryk i samtlige seks hjul på traktor og optager, og med 1,1 meter brede dæk i begge sider af optageren, så kører jeg nærmest rundt på listepoter på i alt tre aksler.

Han fortæller, at forskellen på små og store strukturskader i marken er tydelig.

- I et fugtigt efterår er det tydeligt det efterfølgende år at se, hvor roeoptageren har kørt - der står kornafgrøden væsentligt anderledes.

rich-media-5
Thyregod-optageren har ikke skuffet Peder Ulrik Pyndt, og han roser både forhandler og producent for god og hurtig service.

- Desuden er roerne meget lettere at tage op om efteråret, hvis vejret skulle vise sig fra sin regnfulde side, slår Peder Ulrik Pyndt fast og siger:

- De 21 ton, som maskinen vejer på tre aksler, er der vist ikke andre selvkørende på tre aksler, som er nede på.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Rettidighed betyder alt

Indtil første november leverer Peder Ulrik Pyndt alle roerne direkte til sukkerfabrikken i Nykøbing, men derefter bliver roerne lagt i kule.

- Når vi leverer roerne direkte til fabrikken, så kan vi klare os med kun to mand - én på optageren og én til kørsel på landevejen til fabrikken. Vi har to traktorer spændt for to vogne, og på den måde holdes den bugserede optager konstant i arbejde, fortæller Peder Ulrik Pyndt og fortsætter:

- Når datoen nærmer sig den første december, er vi færdige med at tage alle roerne op, og de er lagt i kule. Jeg tildækker kulerne med fibertex-dug, som jeg har gode erfaringer med.

- At jeg har min egen optager, betyder også, at jeg kan køre de dage, hvor vejret og jorden bedst tillader det, og det giver mig en så stor fleksibilitet, så jeg kan afslutte optagningen inden første december.

rich-media-7
Peder Ulrik Pyndt foran bedriftens Thyregod optager, som han spår stor fremtid til på det danske marked. Sidste år blev der solgt fire Thyregod bugseret optagere på det danske marked.


 

- Dermed har jeg også et større råderum, hvis vejret pludselig ikke viser sig fra sin bedste side, så jeg kan udskyde optagningen, fastslår han.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Let indstilling

- Thyregodoptageren er let at arbejde med i det daglige, forklarer Peder Ulrik Pyndt og viser, hvordan mange mekaniske indstillinger indstilles.

- Rensesektion med rensebånd indstilles på en meget enkel måde, og sammen med rouletterne med stor diameter så giver det meget rene roer, påpeger han.

Faktisk har gennemsnittet af roerne, som er kommet fra Thyregodoptageren ligget i den pæne ende med 90,4 i renhedsprocent.

rich-media-9
Transport af roerne til sukkerfabrikken i Nykøbing foregår med én mand og to traktorer med vogne. Mens optagningen foregår i marken, er det derfor kun to mands job at stå for optagning af roerne.

Peder Ulrik Pyndt fremhæver også styreskæret under optageren som en god detalje.

- Når optageren styrer efter den automatiske rækkestyring, så hjælper det rigtigt meget, at skæret sænkes mod jorden. Så får optageren en meget mere jævn arbejdsgang, forklarer Peder Ulrik Pyndt fra førersædet på sin New Holland T7.185, som med autostyring giver ham ro til at overvåge arbejdet fra roeoptageren.

rich-media-11
Med fyldt tank vejer sættet 21 ton på tre aksler - det er betydeligt lavere end de selvkørende optagere på tre aksler.