Holland, Tyskland og Danmark presser nu EU-Kommissionen med et krav om skrappere dyrevelfærd - blandt andet markant kortere dyretransporter.

Kravene fra de tre lande handler om at arbejde for bedre svinevelfærd, kortere dyretransporter, europæisk stop for næbtrimning af æglæggende høns samt etablering af et europæisk forum til fremme af dyrevelfærd.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Dyrene skal have det bedre i hele Europa. Derfor er jeg glad og stolt over, at det er lykkedes tre store europæiske landbrugslande at blive enige om, at dyrevelfærden skal have et markant løft, og vi opfordrer alle til at støtte erklæringen, når vi i morgen, mandag, presser Kommissionen for at tage dyrevelfærden alvorligt og stoppe lange dyretransporter, siger fødevareminister Dan Jørgensen (S).

Erklæringen blev underskrevet i den hollandske by Vught, og mandag den 15. december 2014, når der er Rådsmøde i Bruxelles, bliver erklæringen præsenteret for Rådet og Kommissionen.

Markant kortere dyretransport

De tre lande er blevet enige om at stille krav til Kommissionen om markant kortere dyretransport af slagtedyr samt forbedring af arealkrav og forhold vedrørende indvendig højde i transportbilerne.

- Kortere transporttid er hjerteblod for mig. At vi nu kan danne fælles front betyder, at vi er kommet et vigtigt skridt nærmere tålelige forhold for dyr på farten. Jeg helmer ikke, før Kommissionen tager dyrevelfærden alvorligt, lytter og ændrer reglerne, siger Dan Jørgensen.

Hans mål er at få Kommissionen til at fremsætte et forslag til revision af forordningen om beskyttelse af dyr under transport med henblik på at fastsætte en restriktiv maksimal transporttid for dyr til slagtning.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Danmark, Tyskland og Holland vil også arbejde sammen om at få Kommissionen til at nedsatte et officielt forum for dyrevelfærd, hvor lovgivere, eksperter og forskellige brancher skal lære af de bedste dyrevelfærds-erfaringer, en såkaldt Dyrevelfærdsplatform.

Læs den fælles erklæring her