Abonnementsartikel

For nogen ser fremtiden sort ud, men det er tydeligt at en betydelig andel af de danske landmænd både kan og vil satse på en fremtid som selvstændige landmand.

Mange udstillere på Agromek gav under og efter messen udtryk for, at de var positivt overraskede over, at mange af de besøgende var seriøst interesserede i at investere i nye maskiner.

Overraskelsen skyldtes ikke mindst, at ugerne op til Agromek var præget af en række negative avisartikler om den alvorlige krise, og at mange landbrug ifølge mange eksperter er lukningstruede.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Videncentret for Landbrug kunne underbygge den negative tendens med det såkaldte landmandsbarometer, der viser, at mange landmænd ser sort på fremtiden.

Desværre er det rigtigt, at der er krise, og at mange landmænd med god grund ser sort på fremtiden. Nogle får givetvis også svært ved at fortsætte i erhvervet, hvilket også er spådommen i mange medier.

Men der er helt tydeligt stadig en betydelig andel af de danske landmænd, som både kan og vil satse på en fremtid som selvstændig landmand og har så meget magt over tingene, at der er plads og likviditet til at fremtidssikre bedriften med opdatering af bedriftens maskiner og driftsanlæg.

Det bekræftes blandt andet af de mange artikler, som Maskinbladet har bragt om konkrete handler, der blev indgået under Agromek.

Mange af udstillerne er desuden taget hjem fra messen med masser af mulige kundeemner at arbejde videre med. Det giver håb om, at der alligevel er et lys i vintermørket.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Håbet styrkes yderligere af, at der beviseligt er nogle, som har klaret sig udmærket igennem kriseårene. Det dokumenteres i en rapport, som også omtales denne gang i Maskinbladet.

Rapporten er en interview-undersøgelse, som ser nærmere på 20 af de dygtigste malkekvægsbedrifter. Videncentret for Landbrug står bag undersøgelsen, som viser, at de bedste bedrifter år efter år har formået at lave overskud.

Det interessante er, at bedrifterne på mange måder er forskellige.

Men de har også et par fællesnævnere, som det er værd at bemærke. Blandt andet har de høj rentabilitet og skaber likviditet.

De er mindre gældsatte end de kriseramte bedrifter. Og så er de gode købmænd med godt overblik over både driften og økonomien.