Fødevareminister Dan Jørgensen (S) afviser over for Folketingets Fødevareudvalg at fremsætte et ændringsforslag til Landbrugsloven, der indebærer, at økologiske landmænd med husdyrproduktion sikres en form for fortrinsstilling til suppleringsjord.

Problemer for de økologiske landmænd er, at dyrene skal på græs, og at de derfor har brug for mere jord end konventionelle landbrug.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Dan Jørgensen siger dog, at han har "fuld forståelse for økologernes ønske om at kunne købe yderligere græsningsarealer i nærheden af deres stalde":

- Jeg mener imidlertid ikke, at det skal ske ved at indføre en særlig fortrinsstilling for økologiske landmænd med husdyrproduktion, siger ministeren.

Få tilfælde

Efter de hidtidige regler om fortrinsstilling er det kun i ret få tilfælde, at naboer reelt får jord på grundlag af fortrinsstilling. I 2013 var der cirka 700 sager, hvor det blev undersøgt ved annoncering, om der var naboer, der ønskede fortrinsstilling. Af disse var det kun i 60 sager, der blev søgt om fortrinsstilling til suppleringsjord - mindre end 10 procent af sagerne.

NaturErhvervstyrelsen har dog ikke noget tal for, hvor mange der har erhvervet suppleringsjord via fortrinsstillingsreglerne:

- Det er dog NaturErhvervstyrelsens vurdering, at det er et relativt lille antal, da den nabo, der gør fortrinsstilling gældende, ikke får nogen ret til at købe det pågældende areal. Det følger heraf, at hvis der indføres fortrinsstillingsregler kun for økologer, vil der være meget få, der får jord via reglerne om fortrinsstilling samtidig med, at erhvervet som helhed vil blive påført en væsentlig byrde, oplyser Dan Jørgensen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Kan omgås

Han forklarer også, at hvis der indføres regler om fortrinsstilling for økologer, vil disse regler skulle gælde både ved personers og selskabers erhvervelse af landbrugsejendomme, uanset moderniseringen af selskabsreglerne.

Han peger også på, at regler om fortrinsstilling let kan undgås ved blot at oprette et nyt selskab, som så vil kunne erhverve den pågældende ejendom uden fortrinsstilling:

- Set i lyset af den manglende praktiske effekt af reglerne - sammenholdt med det administrative arbejde med håndteringen af disse regler og forsinkelsen med ejendomshandlernes berigtigelse - er det min opfattelse, at der ikke er grundlag for at fremsætte et ændringsforslag, der indebærer, at økologiske landmænd med husdyrproduktion sikres en form for fortrinsstilling til suppleringsjord, slutter fødevareminister Dan Jørgensen.