Miljøminister Kirsten Brobøl (S) præsenterede for et par måneder siden Vandplanerne, der udgør en fælles plan for, hvordan det danske vandmiljø forbedres. Men planerne er fyldt med fejl, mener Landbrug & Fødevarer, som vil stævne staten.

En af fejlene, som Landbrug & Fødevarer peger på, er en passage i Vandrammedirektivet, der ligger til grund for Vandplanerne.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Fejlen har en tidligere ansat i Miljøministeriet Claus Hansen peget på i Maskinbladet og omhandler en forkert oversættelse fra engelsk til dansk af det oprindelige EU-vandrammedirektiv.

Passagen omhandler grundvandet, og her skriver man på engelsk den mættede zone, mens det på dansk er blevet til mættede zoner.

Mættede zone henviser til grundvandet, men når man på dansk skriver mættede zoner i flertal, så henviser man både til grundvandet, men også til lommer af vand, som ligger over grundvandet. Problemet er, at det giver et forkert billede af grundvandets tilstand, hvis man ikke bare måler i grundvandet, men også i lommer, som ligger over grundvandet.

Fejl i Vandrammedirektivet

Vandplanerne bygger på Vandrammedirektivet, og er der fejl i sidstnævnte, så er der også fejl i førstnævnte, siger viceformand i Landbrug & Fødevarer Lars Hvidtfeldt.

- Når man skal implementere noget lovgivning og lave nogle planer på baggrund af et direktiv i Danmark, så skal man være sikker på, at man gør det på det rigtige grundlag, og det er der noget, der tyder på, at man ikke gør, siger Lars Hvidtfeldt.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Når der bliver gjort status over grundvandets tilstand i forskellige målinger, så er det afgørende, hvor disse målinger foretages. Og resultaterne af målingerne har store konsekvenser for landbruget.

- Det, at man måler et forkert sted i jorden, kan give nogle forkerte resultater, og dermed kan billedet af miljøtilstanden være helt forkert. Det kan også være et problem i forhold til hele vores håndtering for plantebeskyttelsesmidler, at man moniterer på en forkert måde og får et forkert billede af, om der er et problem, eller om der ikke er et problem. Derfor kan det her gribe om sig, og det ser vi som et stort problem, siger Lars Hvidtfeldt.

Forsvare fra ministeren

Miljøminister Kirsten Brobøl sagde for nyligt på et samråd, at fejlen i oversættelsen ifølge hendes oplysninger ikke havde haft nogle konsekvenser for måden, man foretog målinger på.

Men det tror man ikke på i Landbrug & Fødevarer:

- Nej, det tror vi ikke på, fordi rent fagligt, så er det ikke ligegyldigt, hvornår du er nede i den vandmættede zone. Kommer man til at måle i nogle vandlommer, så kan man få et helt andet resultat, end det du får ved at måle i den reelle vandmættede zone.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Biolog Claus Hansen har desuden via aktindsigt fået udleveret et notat fra Naturstyrelsen, hvor man oplyser, at det giver andre resultater, at måle i mættede zoner frem for i den mættede zone.

Stævningen mod staten bliver indgivet ved byretten i Vestdanmark med henblik på at få den henvist til Vestre Landsret, da Landbrug & Fødevarer mener, at sagen er principiel.

Stævningen sker i samarbejde med miljøadvokat Håkun Djurhuus.