Abonnementsartikel

Et kig ud over marken giver det første indtryk, men forholdene under jorden skal ikke glemmes.

Med afsæt i et besøg i Vestjysk Landboforenings demomark på Holmsland vest for Ringkøbing mødtes Agrologisk med planteavlsrådgiver Søren Søndergaard i marken til en snak om etablering af vinterhvede og pløjefri dyrkning.

Jordtypen er JB 4, og marken har været dyrket pløjefri siden foråret 2009. Jorden viser sig som porøs og fuld af regnorme og med en god rodudvikling på den hvedeplante, vi graver op.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det her er vigtigt, at grave i jorden og kigge til jorden/rødderne. Vi kan ikke bedømme og lave pløjefri dyrkning uden at vide, hvad der sker under overfladen, fremhæver Søren Søndergaard.

Såbedet mere end blot overfladen

Overfladen og selve såbedet på marken virker logisk at kigge på, men Søren Søndergaard spørger også.

- Såbed, hvad er det så, vi snakker om? Vi har en tendens til at kigge på de øverste to til fire centimeter. Men vi skal ikke glemme at kigge i dybden. Hvad er det for forhold planternes rødder skal arbejde i, spørger han.

Jord er heller ikke bare jord. En spadefuld jord kan fortælle meget, og hvis man mærker efter på jorden, får man en ide om, hvordan jorden binder sammen eller smuldrer fra hinanden.

Søren Søndergaard giver i denne artikel indblik i sine tanker omkring pløjefri dyrkning. At vi skal bruge jordbearbejdning med omtanke, tænke mere kreativt for at komme vores udfordringer og problemer i forkøbet og at det kræver den rette indstilling at gå over til pløjefri dyrkning.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Læs også mere om tilpasning af sådybden og resistent ukrudt i det nyeste nummer af Agro, som udkommer fredag den 12. december.

Har du abonnement på bladet, kan artiklen desuden allerede nu læses på agrologisk.dk ved at klikke her.

Brugernavnet er dit abonnementsnummer, og adgangskoden er dit postnummer.

Ikkeabonnenter kan også læse artiklen på hjemmesiden ved at købe adgang til den.

Der kan bestilles abonnement på www.agrologisk.dk eller telefon 76 20 79 70.