Gråkjær blev netop klar til Agromek, så de kunne præsentere deres nye staldkoncept, som de kalder Velfærdsstalden.

- Det er så nyt, at vi ikke nåede at få det meldt til som en nyhed, udtaler kommunikationschef Tommy Wølk, og projektkonsulent Jens Jepsen uddyber:

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ideen med Velfærdsstalden er blandt andet, at den skal indeholde fremtidens krav til lys, luft og håndtering af halm og andre beskæftigelsesmaterialer.

- På Nutrifair fik vi mange tilbagemeldinger fra landmænd, som havde tre gennemgående krav. Det skulle være i beton, der skulle være højt til loftet, og så må stalden ikke være dyrere at bygge.

Linespil under spalterne

Et af de tiltag, som konceptet præsenterer, er en meget lav højde i gyllekanalen kombineret med et automatisk linespil, som sluser gyllen ud dagligt.

- På den måde kan vi både holde etableringsomkostningerne nede og gøre det muligt at håndtere halm i gyllesystemet, forklarer Jens Jepsen.

En anden fordel ved linespillet er, at medarbejderne undgår de dårlige arbejdsstillinger og tunge løft, der er ved at skulle løfte gyllepropperne.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Punktudsugning

En anden vigtig parameter i konceptet er mere og bedre luft. Det er tænkt ind både i forhold til staldens og ventilationens udformning.

- Vi hiver selvfølgelig luften ud gennem spalterne, da det er den sikreste måde at få et bedre arbejdsmiljø for medarbejderne, forklarer Jens Jepsen.

10 procent af den luft, der ventileres ud af stalden, punktudsuges lige under lejet, hvor det renses i en luftrenser. På den måde fjernes der cirka 36 procent af lugtemissionen og cirka 60 procent ammoniakemmision.

Store forventninger

Gråkjær har store forventninger til det nye staldkoncept, som kan rumme både soanlæg og slagtesvineanlæg.

- Vi har ikke sat nogle egentlig konkrete målsætninger, men jeg forventer dog tre til fire anlæg inden for det næste år, siger Jens Jepsen.