OPDATERET



Miljøminister Kirsten Brosbøl (S) har netop på et samråd i Miljøudvalget svaret på spørgsmål omkring den sag, som Maskinbladet har rejst omkring overvågningen af grundvandet.

En tidligere ansat i Miljøministeriet biolog Claus Hansen har beskyldt ministeriet for at vildlede Folketinget og befolkningen.

Når der laves analyser af grundvandet, så smider man de resultater, hvor der ikke er fund af pesticidrester, væk. De indgår således ikke i gennemsnittet over grundvandets tilstand, lyder beskyldningerne fra Claus Hansen.

På samrådet svarede miljøministeren, at det er GEUS, De Nationale Geologiske Undersøgelser for Danmark og Grønland, der står for at indsamle data.

- GEUS har ansvar for at behandle analysedata, og det gør de, hvad enten der er fund eller ikke fund, svarede Kirsten Brosbøl.

Men hun sagde også, at GEUS havde oplyst hende om, at "man ønsker at følge, hvordan grundvandet - den påvirkede del - udvikler sig i positiv eller negativ retning. Derfor ser man på boringer med fund. Hvis man medtager boringer uden fund, udvander man billedet."

Det er jo netop vildledning, mente Venstres Henrik Høegh:

- Vi får ikke hele billedet, nej vi får et opkoncentreret billed af de steder, hvor der er noget. Det holder ikke i fremtiden, sagde han.

Også Eyvind Vesselbo (V) var bekymret over sagen:

- Det er ved at udvikle sig til en meget alvorlig sag på grund af ministerens svar, sagde han.

- Det er et stort problem, at ministeren ikke kan se problemet, sagde han med henvisning til, at miljøministeren henviste til GEUS' metoder og desuden ikke kunne se et problem.

Dog sagde Kirsten Brosbøl, at hun havde bedt GEUS om at tydeliggøre i sin næste rapport, hvordan data indsamles.

Kirsten Brosbøl tilbød på samrådet en teknisk gennemgang af sagen ved GEUS. Det blev efterfølgende besluttet at iværksætte en høring, hvor ikke kun repræsentanter fra GEUS, men også uvildige eksperter kan deltage.

Hans Chr. Schmidt ville desuden have et nyt samråd.

- Jeg mener, den her sag skal udredes videnskabeligt, og vi skal have et nyt samråd uden bagkant.

HØR INTERVIEW MED KIRSTEN BROSBØL

Artiklen fortsætter efter annoncen

Bekymret

Direkte adspurgt, om han er mere forvirret efter samrådet, end før samrådet, sagde han:

- Jeg er i hvert fald mere bekymret. Det bekymrede mig i forvejen voldsomt, hvad der var sket inden, men det bekymrer endnu mere, at ingen holder hånd i hanke med tingene. Det er ikke ministeren i dag, der har ansvaret for, hvad der er foregået, men hun pådrager sig ansvaret ved ikke at ville gøre noget. Jeg har siddet i Folketinget i 20 år og set, hvad andre kalder "videnskabeligt uredeligt". Nu er det inden for egne vægge, og så skal vi have en redegørelse for videnskabelig uredelighed i Miljøministeriet, sagde Hans Chr. Schmidt.

Skandale

Da der var tale om et åbent samråd, kunne også andre interessenter være til stede og blandt dem repræsentanter fra Landbrug & Fødevarer samt Bæredygtigt Landbrug.

Vagn Lundsteen fra Bæredygtigt Landbrug sagde efterfølgende:

- Ministeren startede samrådet godt, men efterhånden som det udviklede sig, viste det sig, som vi vidste på baggrund af Claus Hansens udtalelser i Maskinbladet, at der ligger meget og venter.  Var jeg minister, ville jeg hurtigst muligt tage voldsomt afstand fra det, der er sket, og forlange, at der her og nu bliver ryddet op. Ellers er jeg bange for, at det kan blive alvorligt for ministeren. Vi ved godt, at der er tale om en skandale. Det har vi vidst i mange år. Men vi havde ikke troet, at det var muligt at få det frem i lyset. Det var heller ikke sket, hvis ikke en medarbejder fra Miljøministeriet, Claus Hansen, havde fortalt den historie. Så havde vi ikke været klogere i dag. Det er fantastisk værdifuldt, at en medarbejder gør det, Claus Hansen har gjort. Vi, der arbejder med landbruget til hverdag, ved, at der finder meget sted i Miljøministeriet, der ikke tåler dagens lys, sagde Vagn Lundsteen til Maskinbladet.

HØR INTERVIEW MED VAGN LUNDSTEEN

Manglende tillid

Søren Korsholm, der er plantepolitisk chef i Landbrug & Fødevarer, sagde efter samrådet til Maskinbladet, at det havde været "interessant":

- Det mest interessante var nok, om vi har en korrekt overvågning og en korrekt statistik. Men det var ærgerligt, at miljøministeren gled af på at give tilsagn om en tredje parts vurdering af forholdene, så vi alle sammen kan have tillid til, at tingene bliver lavet på den rigtige måde, som Vandrammedirektivet tilsiger, sagde Søren Korsholm.

Resultatet af samrådet bliver altså foreløbig, at der indkaldes til en høring om de rejste spørgsmål. Hvornår, det sker, vides endnu ikke, men Maskinbladet vil fra nærmeste hold følge udviklingen i sagen.

HØR INTERVIEW MED SØREN KORSHOLM

Artiklen fortsætter efter annoncen



På samrådet deltog desuden Erling Bonnesen (V), Pia Adelsteen (DF) og Villum Christensen (LA), mens Maskinbladets kilde Claus Hansen lyttede med fra salen.