Abonnementsartikel

Der er både læssemaskiner og minigravere med på standen, når Helms TMT-Centret møder op på Agromek.

Til årets udgave af Agromek er Helms TMT-Centret A/S naturligvis også repræsenteret, og med sig på standen har de en god håndfuld et-stjernede nyheder. Blandt dem finder vi en spritny teleskoplæsser fra tyske Schäffer i skikkelse af den 11 tons tunge 9660T.

- Den primære målgrupper er nok landbruget, men den er bestemt også relevant for andre branchegrupper - som for eksempel kommuner, der skal bruge en læssemaskine på deres saltlagre, forklarer Kristian Helms, direktør for Helms TMT-Centret.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ideen er, at denne type teleskoplæsser skal være et reelt alternativ til en gummihjulslæsser.

- For os er det en helt ny størrelse. Schäffer har jo et bredt program af teleskoplæssere, og nu udfyldes hullet på 11 tons. Vi har i forvejen en model på 7,7 tons, og så har vi en på 14 tons. Men vi har oplevet, at flere landbrug og større mælkeproducenter har haft et behov for teleskoplæssere lidt større end de godt syv tons, siger Kristian Helms.

Flere fra Schäffer

Den nye teleskoplæsser yder i øvrigt 157 hestekræfter, har en rækkevidde på 6,1 meter, en løftekapacitet på fem tons, og så har den en tophastighed på 40 kilometer i timen. For at opnå en god stabilitet ved kørsel har den desuden pendulerende bagaksel, og inde i kabinen er joysticket også optimeret, så alle forsinkelser er fjernet, og skovlen reagerer dermed direkte på kommandoen.

- Man kan også fremhæve fordele som lavere tårn, bedre udsyn, redskabsstyringen sidder i armlænet, og så har den større brydekraft. Derudover er armen lavet med FerroForm glideelementer, tilføjer Kristian Helms.

Ud over den nye teleskoplæsser har Helms også en anden Schäffer-nyhed med på standen. Det drejer sig om 2428-2028 SLT, som er en knækstyret minilæsser med kabine. Totalhøjden ligger under de to meter, og det betyder, den kan komme igennem døre og porte. Maskinen har en totalvægt på 1700 kg, en løftekapacitet på 1000 kg - samt bredde fra 89 centimeter. Ud over at udføre læsseopgaver kan den også bruges med plæneklipper, vertikalskærer, fejemaskine, truck - og sådan kan man blive ved.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Cams for de kræsne

På Agromek bliver der også mulighed for at opleve den nye minigraver 216S fra Cams.

- Vi har haft Cams siden 1997. Produktionen ligger i republikken San Marino, og her er de i stand til at tiltrække noget af det bedste arbejdskraft fra Italien, og det giver en høj kvalitet. For nogle år siden fik fabrikken også ny ejer, som selv er ingeniør. Han har rigtig stor fokus på detaljen, og der bliver virkelig kræset om det, lyder det fra Kristian Helms.

- Den nye model er faktisk udviklet i samarbejde med os. Det er sjældent, man ser en minigraver på 1,6 tons, hvor der slet ikke er pedaler i, men alt sidder i joystickene, forklarer han videre.

I joystickene sidder der to proportionale rulleknapper. Den ene kan man dreje gravearmen med, mens den anden styrer tiltfunktionen - som man kender det fra større gravemaskiner.

- Den har også fået en større kabine, så der er mere plads til os fra Skandinavien, tilføjer Kristian Helms. I det hele taget kræver de nordlige markeder lidt mere komfort i kabinen, da vi har et lidt andet klima.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Motoren er i øvrigt en Kubota, og Kristian Helms fremhæver, at den er stor, når man tager maskinstørrelsen i betragtning, og brydekraften er ligeledes høj.

Grønne klippere

Skal græsset klippes, har Helms TMT-Centret også et par et-stjernede nyheder at byde på. Her er der tale om et par maskiner fra producenten Peruzzo, og den første på listen er multimaskinen Koala. I udgangspunktet er det en liftophængt slagleklipper med opsamler til montering på traktor eller frontmonteret på minilæssere.

Ud over at klippe græs kan den også anvendes til at vertikalskære, mens opsamlingsfunktionen kan bruges til blandt andet løv, halm og hestepærer. Maskinen fås både som pto-drevet og hydraulisk drevet, og klippehøjden justeres ved hjælp af rulle og støttehjul.

Dernæst er der også den såkaldte Elk Cross på programmet. Denne slagleklipper er med hydraulisk sideforskydning, og så kan den svinge 90 grader op og 60 grader ned. Det betyder, at den blandt andet kan klippe grøfter og skrænter. Den er udviklet til liftophæng på traktorer og fås i 120, 140 og 160 centimeters arbejdsbredde.

Ifølge Helms TMT-Centret ligger målgruppen både inden for professionelle græsplejere samt landbrug, der har behov for en fleksibel græsklipper. Det fremhæves, at Peruzzo er garrant for et rigtigt flot klipperesultat.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Faktisk er der en lillebror til Elk Cross på vej. Fox Cross, som den hedder, når desværre ikke at blive klar til Agromek, men opbygningen og principperne er de samme som for Elk Cross - det ar bare størrelsen, der er til forskel. Det betyder, at den nye slagleklipper kan trækkes af kompakttraktorer helt ned til 20 hestekræfter - så længe traktoren har nok kontravægt.