Miljøminister Kirsten Brosbøl (S) afviser i et svar til Lisbeth Bech Poulsen (SF) beregninger fra Landbrug & Fødevarer, der viser, at forbuddet mod gødskning på §3-arealer - naturbeskyttelse der omfatter omkring ti procent af Danmarks areal - giver et værditab på omkring 1,8 milliarder kroner.

Beregninger fra Naturstyrelsen viser ifølge ministeren, at de erhvervsøkonomiske konsekvenser er i størrelsesordenen 44,5 millioner kroner om året. Beregningerne er ifølge Kirsten Brosbøl baseret på ekspertbidrag fra Aarhus og Københavns Universiteter ved henholdsvis Nationalt Center for Miljø og Energi (DCE) og Institut for Fødevare- og Ressourceøkonomi (IFRO). Dertil kommer analyser, som Naturstyrelsen selv har foretaget.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Forskellig beregning

Til sammenligning var landbrugserhvervets samlede bruttofaktorindkomst ifølge Kirsten Brosbøl 39,3 milliarder kroner.

- Opgørelsen af de erhvervsøkonomiske konsekvenser med udgangspunkt i det driftsøkonomiske tab vurderes at være en mere klar og gennemskuelig måde at fremstille de økonomiske konsekvenser for landbruget på end tabet i jordværdi. Det skyldes, at driftstabet er det tab, som landmændene oplever her og nu, hvorimod faldet i jordværdi er et potentielt tab, som først realiseres i forbindelse med et eventuelt salg af ejendom. Umiddelbart er det derfor kun relevant at beregne jordværditabet, hvis dette mærkbart påvirker bedrifternes solvens, hvilket ikke vurderes at være tilfældet her, oplyser ministeren.

Lavere tab

Det driftstab, som forbuddet mod gødskning og sprøjtning af §3-beskyttet natur medfører, vurderes derudover ikke at kunne give anledning til et tab i jordværdi af den størrelse, som Landbrug & Fødevarer har anført.

- Hvis tabet beregnes med afsæt i gængse forudsætninger, er det samlede jordværditab cirka 1,1 milliarder kroner. Altså væsentligt lavere og svarende til cirka 60 procent af tabet oplyst af Landbrug & Fødevarer. Til sammenligning udgjorde landbrugets samlede aktiver ifølge Landbrug & Fødevarers årsstatistik 596 milliarder kroner ved udgangen af 2012, lyder det fra ministeren.

55 millioner i lettelse

Kirsten Brosbøl henviser i øvrigt til, at landbruget i forbindelse med regeringens Vækstplan for Fødevarer har fået lettelser for op mod 55 millioner kroner årligt alene med ændringen af randzoneloven.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Lettelserne er beregnet som driftsøkonomisk gevinst, altså uden jordværdistigninger. Dertil kommer lettelser for landbrugserhvervet, som giver mulighed for at producere for eksempel flere slagtesvin samt få hurtigere miljøgodkendelser i forhold til husdyrbrug. Samlet set har landbruget vundet på regeringens opfølgning på Natur- og Landbrugskommissionens arbejde, slutter Kirsten Brosbøl.