Abonnementsartikel

Find selv fejlene på marksprøjten, inden de lovpligtige syn påbegyndes i slutningen af november.

Hvis dit CVR-nummer ender på 0, 1 eller 2, så skal din marksprøjte synes senest 26. november.

Efter at have foretaget en række sprøjtesyn i efteråret har Agri Nord konstateret, at der typisk er tre punkter på sprøjterne, som giver anledning til fejl og mangler - første punkt er dyserne.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi har set mange sprøjter, hvor dyserne er for slidte, trods det at de kun er to år gamle. Mange landmænd er ikke opmærksomme på, hvor hurtigt dyserne bliver slidt op. De må maksimalt afvige ti procent, og jeg har set afvigelser på op til 55 procent, siger planteavlskonsulent Lasse Skov Rodkjær, som udfører sprøjtesyn hos hos Agri Nord.

Køb nyt manometer

Han oplever også, at manometeret fejler i forbindelse med synene.

- Alle sprøjter, jeg har synet indtil nu, har trængt til et nyt manometer. Derfor anbefaler jeg, at man køber et inden synet. På den måde kan man skifte det med det samme, hvis det er nødvendigt, og måske undgå at sprøjten dumper synet, så man dermed skal betale for, at jeg eller en anden certificeret synsmand skal ud to gange. Skulle man mod forventning ikke få brug for manometeret, kan det jo returneres, siger Lasse Skov Rodkjær.

Tjek selv sprøjten

Den tredje af de typiske fejl vil man selv kunne spotte uden brug af særligt udstyr. Det handler nemlig om luftindtag på sugesiden. Hvis der er problemer her, vil man se at slangerne pulserer - populært sagt kan man sige, at de hopper.

Agri Nord anbefaler i øvrigt, at landmanden selv gennemgår sprøjten med kritiske øjne inden et syn.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Hvornår skal marksprøjten synes?

Er din sprøjte ældre end fem år, så skal den synes. Tidspunktet afhænger af dit CVR-nummer.

Ender det på 0, 1 eller 2 er deadline 26. november 2014. Derefter må du ikke bruge sprøjten, før den er synet. Ender dit CVR-nummer på 3, 4, 5 eller 6, skal synet ske senest 26. november 2015, og ender det på 7, 8 eller 9, har man til 26. november 2016.

Efter første syn går der fem år inden næste obligatoriske sprøjtesyn, og derefter er der krav om syn hvert tredje år.