Abonnementsartikel

Jacob Jensen er en anderledes landmand. Han passer både køer, grise og marker, og så har han ansvaret for 199 elever i staldene.

Jacob Jensen passer ikke bare dyr og marker, men også knap 200 unge mennesker.

Han er driftsleder for Gråsten Landbrugsskoles eget landbrug, og det er han rigtig godt tilfreds med.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det er jo lidt usædvanligt, at vi har så mange elever på et landbrug, men heldigvis er de her ikke på en gang. Jeg synes, det er en fantastisk arbejdsplads, hvor jeg både får udfordret mine ambitioner på landbrugsområdet og samtidig har en meget afvekslende dag, hvor meget af min tid går med at lære eleverne om landbrug, siger Jacob Jensen, som har været ansat på skolegården siden februar 2013.

I den periode har Jacob Jensen sammen med de faste medarbejdere fået løftet driftsresultaterne op på et niveau, som er ganske bemærkelsesværdigt for et skolelandbrug - de ligger i dag i den bedste tredjedel.

- Jeg bor her i en bolig på skolen, det var et krav fra min side. Jeg ville være helt tæt på. Jeg forsøger hver dag at tænke gården som min egen gård, der skal drives som et moderne landbrug. Det tror jeg er afgørende for, at vi kan skabe de resultater, som vi gør. På gården har vi den udfordring, at vi har 165 elever, langt de fleste fra Grundforløbet, så det er meget forskelligt, hvad de kan byde ind med, så en af mine faste opgaver er, at jeg skal rundt og afslutte tingene hver aften. En af forklaringerne på vores gode resultater er, at vi er gode til at udnytte den store ressource det er, at vi har så mange hænder til at hjælpe. Vi har fået opbygget en god bund, så vi vælter ikke så let. Særligt i svinestalden har vi opnået flotte resultater på det seneste, og er nu oppe på 32 fravænnede pr. årsso. I kostalden går det ligeledes pænt, her er årsydelsen 11.800 kg mælk, fortæller Jacob. I kvægstalden er der plads til 160 køer, men i dag har de kun 145. Grunden til at der for nuværende kun er 145 køer, er fordi kvoten er udfyldt. Når kvoten falder væk øges til 160 køer igen.

Gode praktikanter

Ifølge Jacob Jensen er skolens eget landbrug med til at forme nogle gode elever, der bliver en gevinst for deres praktiksted.

- For ganske mange af eleverne er det første gang, de sætter deres ben i en stald, så derfor er det en kæmpe gevinst, at vi har landbruget her på skolen. De elever der ikke har erfaring med landbrug, de får det på vores skolelandbrug, og det har stor betydning forud for deres første praktik hos en landmand. Jeg er aldrig nervøs for at sende en elev i første praktik, for de har allerede et lille fundament med sig herfra. Det giver i mine øjne nogle gode elever til landmændene, påpeger Jacob Jensen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Eleverne kommer hele vejen rundt, så de både oplever arbejdsopgaverne i svine- og kostalden samt i marken.

I foråret fik Grundforløbseleverne en mark på 10 ha, som de skulle gøre klar til såning af majs.