Som Maskinbladet for nyligt fortalte, så har Miljøministeriet ifølge tidligere ansat fusket med pesticid-statistikken og ført skræmmekampagner omkring grundvandet.

Biolog og tidligere sagsbehandler ansat i Miljøministeriet i 31 år Claus Hansen fortalte blandt andet, at flere testresultater blev smidt væk, hvis ikke værdierne var over analysegrænsen, og dermed indgik de ikke i gennemsnittet, som således blev højere.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Videnskabelig fusk, kalder han det.

Det er i alles interesse, at vi i Danmark har rent drikkevand, siger chefrådgiver Kjeld Nørgaard, Heden & Fjorden, men der er ingen grund til at være bekymret for grundvandet, hvilket mange er.

- Vores drikkevand bliver testet og i de ganske få tilfælde, hvor der bliver fundet forureninger, bliver boringerne lukkede.

Rammer landbruget

Hvorfor er mange så alligevel bekymrede, spørger Kjeld Nørgaard.

- Måske fordi Miljøministeriet gennem mange år har lavet vildledende statistik omkring målinger for blandt andet sprøjtemidler i vores grundvand. Ifølge en medarbejder, der har været 31 år i ministeriet, har det været praksis at kassere alle analyser under analysegrænsen og kun beregne gennemsnitstallene ud fra analyser over analysegrænsen. Samtidigt har man i analyseprogrammerne valgt boringer, hvor man vurderede, at der var størst chance for at finde forureninger. Og de steder, hvor man ikke har fundet noget, har man undladt i næste års undersøgelser, siger han.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Dermed er billedet af grundvandet blevet misvisende, hvilket er gået ud over landbruget.

- Udover at skabe bekymring i den brede befolkning har vildledningen haft den effekt, at danske landmænd er blevet pålagt afgifter på sprøjtemidler og derved stillet dårligere i konkurrencen med for eksempel tyske kollegaer. Som landmænd kan vi kun som resten af befolkningen være interesseret i, at vi også fremover har rent drikkevand i Danmark. Derfor vil grundvandet fortsat skulle analyseres, men forhåbentlig vil man fra myndighedernes side lave reelle opgørelser og ikke medvirke til at skabe unødig bekymring i befolkningen.