Abonnementsartikel

Vi manipulerer ikke med tal, lyder det fra Miljøstyrelsen efter tidligere ansat anklagede Miljøministeriet for fusk og vildledning.

Miljøstyrelsen tager afstand fra anklagerne fra den tidligere ansatte gennem 31 år Claus Hansen, som er stået frem på maskinbladet.dk og fortæller om det han oplevede som vildledning, skræmmekampagner og fusk med tal.

Men de beskyldninger afviser Miljøstyrelsen altså. I en pressemeddelelse siger Claus Torp, vicedirektør i Miljøstyrelsen:

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi manipulerer ikke med tal, og vi kører ikke skræmmekampagner. Vi oplyser danskerne om grundvandets udvikling, og vi bruger landets førende grundvandseksperter, GEUS, når vi laver vores rapporter. Og vores seneste rapport viser, at det går den rigtige vej generelt. Vi kigger efter pesticiderne der, hvor vi tror, de er, men fordi der er pesticider i grundvandet, er det ikke ensbetydende med, at det er farligt.

Claus Hansen fortæller blandt andet, at når man analyserer grunvandet, så smider man analyseresultater væk, hvis ikke de indeholder spor af pesticider. De indgår altså ikke i gennemsnittet, som dermed bliver højere, end hvis de såkaldte non-detecs - altså ikke-fund - var kommet med.

Miljøstyrelsen skriver videre:

- Den tidligere ansatte, Claus Hansen, kritiserer måden, tallene bliver gjort op på i grundvandsovervågningen. Her har Miljøstyrelsen løbende faglige diskussioner med Naturstyrelsen og GEUS om måden at beregne på.